Az állam nem mondja meg, hány idősotthont adott át az egyházaknak, az egyházak nem mondják meg, mennyit vettek át

2018 december 27., csütörtök 4:41
102

Magyarországon 56 ezer idős ember bentlakásos ellátásáról gondoskodnak állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézmények. De sem a minisztérium, sem az intézményfenntartó egyházak nagy része nem tudja, hogy hány idősotthont és speciális ellátást kínáló gondozóházat vagy klubot adtak át az érdeklődő egyházaknak 2017 óta - írja a Népszava.

2017 február elején megjelent egy kormányhatározat, aminek értelmében abban az évben 8837, míg idén további 21 563 szociális férőhelynek kellett volna fenntartót váltani, de minisztérium nem válaszolt a lap megkeresésére, csak informálisan súgta meg egy forrásuk, hogy a minisztériumnak fogalma sincs arról, hány férőhely került át pontosan az egyházakhoz. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre pedig az egyházak sem válaszoltak.

Több átadásra váró intézményből is azt mondták a Népszava kérdéseire, hogy az egyházak nem kapnak megfelelő adatokat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, az állami szociális intézmények jelenlegi fenntartójától, hogy előkészíthessék az új szerződéseket a munkatársakkal és a gondozottakkal. Sőt, a szociális terület dolgozói között az a hír terjed, hogy a Főigazgatóság a túlélésért küzd.

Közben egyre több gondozó hagyja ott a szakmát, és tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a túlóratörvény a szociális területen dolgozókra is vonatkozik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt