Az állam nem mondja meg, hány idősotthont adott át az egyházaknak, az egyházak nem mondják meg, mennyit vettek át

Magyarországon 56 ezer idős ember bentlakásos ellátásáról gondoskodnak állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézmények. De sem a minisztérium, sem az intézményfenntartó egyházak nagy része nem tudja, hogy hány idősotthont és speciális ellátást kínáló gondozóházat vagy klubot adtak át az érdeklődő egyházaknak 2017 óta - írja a Népszava.

2017 február elején megjelent egy kormányhatározat, aminek értelmében abban az évben 8837, míg idén további 21 563 szociális férőhelynek kellett volna fenntartót váltani, de minisztérium nem válaszolt a lap megkeresésére, csak informálisan súgta meg egy forrásuk, hogy a minisztériumnak fogalma sincs arról, hány férőhely került át pontosan az egyházakhoz. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre pedig az egyházak sem válaszoltak.

Több átadásra váró intézményből is azt mondták a Népszava kérdéseire, hogy az egyházak nem kapnak megfelelő adatokat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, az állami szociális intézmények jelenlegi fenntartójától, hogy előkészíthessék az új szerződéseket a munkatársakkal és a gondozottakkal. Sőt, a szociális terület dolgozói között az a hír terjed, hogy a Főigazgatóság a túlélésért küzd.

Közben egyre több gondozó hagyja ott a szakmát, és tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a túlóratörvény a szociális területen dolgozókra is vonatkozik.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.