Az állam nem mondja meg, hány idősotthont adott át az egyházaknak, az egyházak nem mondják meg, mennyit vettek át

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Magyarországon 56 ezer idős ember bentlakásos ellátásáról gondoskodnak állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézmények. De sem a minisztérium, sem az intézményfenntartó egyházak nagy része nem tudja, hogy hány idősotthont és speciális ellátást kínáló gondozóházat vagy klubot adtak át az érdeklődő egyházaknak 2017 óta - írja a Népszava.

2017 február elején megjelent egy kormányhatározat, aminek értelmében abban az évben 8837, míg idén további 21 563 szociális férőhelynek kellett volna fenntartót váltani, de minisztérium nem válaszolt a lap megkeresésére, csak informálisan súgta meg egy forrásuk, hogy a minisztériumnak fogalma sincs arról, hány férőhely került át pontosan az egyházakhoz. Az ezzel kapcsolatos kérdésekre pedig az egyházak sem válaszoltak.

Több átadásra váró intézményből is azt mondták a Népszava kérdéseire, hogy az egyházak nem kapnak megfelelő adatokat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, az állami szociális intézmények jelenlegi fenntartójától, hogy előkészíthessék az új szerződéseket a munkatársakkal és a gondozottakkal. Sőt, a szociális terület dolgozói között az a hír terjed, hogy a Főigazgatóság a túlélésért küzd.

Közben egyre több gondozó hagyja ott a szakmát, és tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a túlóratörvény a szociális területen dolgozókra is vonatkozik.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.