Nem aratott osztatlan sikert, hogy II. Erzsébet karácsonyi beszédében egy aranyozott zongora elől beszélt a szegénységről és a megszorításokról

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Komoly felzúdulást keltett a brit internetezők körében, hogy II. Erzsébet királynő szokásos karácsonyi üzenetének felmondásához egy olyan helyszínt választott, melyben egy aranyozott zongora is látható a háttérben. 

Az emberek leginkább azt kifogásolták, hogy miközben a királynő a meglehetősen banális beszédében olyan témákat is érintett, mint a brexit és az ezzel járó gazdasági nehézségek és a szegénység problémája, illetve ebben a helyzetben az összefogás fontossága, talán választhatott volna egy kevésbé hivalkodó termet is mindehhez. 

A felvétel a Buckingham-palota egyik ünnepi termében készült, és sokan azt is megjegyezték, hogy a királyi család palotáját éppen adófizetői pénzekből renoválják most, ahogy régóta visszatérő kérdés sokak számára, hogy ugyan miért is éri meg évi sok tízmillió fontot a királyi család reprezentációs céljaira költenie a brit adófizetőknek. Mondani se kell, de ezeket a hangokat az aranyozott zongora elől történő beköszöntés csak felerősítette. 

Voltak, akik viszont azt hangsúlyozták, hogy a 92 éves királynő már rég elszakadt a mindennapok valóságától, és mivel egész életét ebben a pozícióban töltötte, nem nagyon lehetne tőle elvárni, hogy ennyi idősen változtasson hozzáállásán. 

Az aranyozott zongorát amúgy még Viktória királynő vásárolta 1856-ban, és a brit törvények szerint minden brit állampolgár tulajdona, hiszen a királyi család tulajdonai köztulajdonnak számítanak, melyeket a monarchia határozatlan ideig kikölcsönözhet. De ez valószínűleg nem teszi maradéktalanul boldoggá azokat, akik most háborogtak. (QZ, Elle)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.