A nagyvonalú kormány még 500 millió forintot adott a közösből Tállai András fociklubjának 1,5 milliárdos sportszállodájára

foci
2018 december 28., 04:14
comments 175

Az év végén megint olyan pénzesőben részesítette a sportot a kormány, hogy szinte fel sem tűnt pár tétel:

  • 450 millió forint a Természetjáró Szövetségnek, aminek az elnöke Garancsi István, Orbán Viktor kötélbarátja, és külföldi meccsekre repülőgépes magánfuvarozója
  • 300 millió forint a Magyar Ökölvívó Szövetségnek, amely szövetség gazdasági ügyeit az ügyészség vizsgálja, mert a Duna Arénában a lefedett medencéken (!) megtartott ifjúsági világbajnokság költségei elképesztően megszaladtak. Éppen 300 millióval. 
  • 500 millió forint a mezőkövesdi sportszálló építésének támogatására. A félmilliárd a Mezőkövesd-Zsóry Futball Club Kft-nél landol. 

 Az első kettő is szép tétel, a harmadik viszont teljesen meglepő. 

Ez az a sportszálloda, amit a Tállai András államtitkár által irányított mezőkövesdi futballklub álmodott meg, és szerzett rá közpénzt bőségesen. Cserébe viszont egyszerűen nem akar elkészülni, és egyre több közpénzbe kerül. Már olyan sokba, hogy az építési költségei meghaladják a mezőkövesdi stadionét, amit szintén közpénzből húztak fel. 

A mezőkövesdi sportszállodáról legutóbb két éve írtunk. Akkor is azért, mert hirtelen megugrottak a költségei. 

Az egykori kemping területén Tállai nyilatkozata szerint a stadion mellé „egy magas színvonalú edzőközpontot szeretnének kialakítani”, nagyméretű füves-, valamint fedett pályákkal, melyek a labdarúgás mellett más sportágakat- például kézilabda, kosárlabda- is kiszolgálhatnak. A hotelre pedig azért van szükség, mert az edzéseken túl a szállás és étkezési lehetőséget is helyben szeretnék megvalósítani. Arra számítanak, hogy más csapatok edzőtáboroznak majd Mezőkövesden.

És olyan szépen is indult minden. 

Az egykori autóskemping területét (amivel majdnem átellenben van egy wellnesszálló, két sarokkal arrébb egy gyógyszálló, hárommal odébb egy másik wellnesszálló, szóval, mint egy falat kenyérre, úgy volt rá szükség) 2014-ben vette meg az önkormányzattól a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. 60 millió forintért. A kiviteli tervre elköltöttek még 20 milliót. Majd a klub kiírta a közbeszerezést 2015 nyarán. 

A győztes a Penta Industry - Seszták Miklós akkori fejlesztési miniszter kedvenc cége - lett. Már ekkor kiderült, hogy Tállai András nemcsak a környékbeli benzinárakra van jó hatással. A szálloda építésének a költségeit eredetileg 500 millió forintra becsülték, de a Penta elvállalta már 396 millióért. A szerződést 2015. október 22-én írták alá.

Elég szoros volt a határidő, 2016. január 30-ra el kellett volna készülnie a 42 szobás, úszó- és élménymedencés épületnek. Ezt nem is sikerült tartani, mert - a szerződésmódosítás hivatalos indoklása szerint - az építkezéshez két toronydarura lett volna szükség, de a „ munkaterületen Megrendelő 1 db toronydaru üzemeltetéséhez elegendő áramot tudott biztosítani”.  Így aztán 2016. április 29. lett a munkák befejezésének az új dátuma. 

Aztán váratlanul módosítottak a terveken, a háromszintes szálloda egyik szárnyára még egy szintet szeretett volna a fociklub. Semmi gond, az ár módosult 470 millióra, az átadás kitolódott 2016. június 24-ére. De aztán ezt is módosították 2016 október végére. Amikor is váratlanul egy újabb közbeszerzést nyert meg a Penta Industry, a sportszálloda építésének 3. ütemét. Ebben már 45 szobás épületről van szó, és négy szintről, de ez kb. benne volt a korábbi, módosított második ütemben is. Csakhogy ez az új, 2016 novemberi szerződés plusz 910 millió forintról szólt. 

A 470+910 milliós munkákkal 2017 május végén kellett volna végezni. De nem végeztek. Ehelyett újabb határidő-módosítások követeztek, előbb 2017 augusztus vége, majd 2018. február 28. A III. ütem 910 milliója pedig felment 1,04 milliárd forintra. 

Vagyis a telekkel, tervekkel, építési költségekkel 1,5 milliárd felett jár a sportszálloda építési költsége. Annak semmi nyoma, hogy megnyílt volna. 

De miből?

Az biztos, hogy egyszer már besegített az akkor még Seszták Miklós által irányított fejlesztési minisztérium abba a projektbe, amiben a kivitelező Seszták kedvenc cége volt. 2016 augusztusban 498,3 millió forintos támogatást adott a minisztérium a mezőkövesdi klubnak. Nem részletezték, hogy mire, egyszerűen ennyivel intézték el:

"A Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft egyes beruházásainak, fejlesztéseinek megvalósítása."

És volt tao-támogatás is a projektre. Ami azért nem egyszerű, mert a tao-t elvileg utánpótlás-nevelésre lehet csak fordítani, elsőosztályú csapat sportszálloda-építésére pont nem.  

Tállai abban bízott, hogy a társasági adórendszernek köszönhetően akár 2-3 év alatt megvalósulhat az edzőközpont, szállodával.

Abban volt logika, hogy a vállalkozások szívesen irányítják nemcsak Felcsútra, hanem Mezőkövesdre is a társasági adójuk egy részét a költségvetés helyett. Hogy ezt sportszálloda-építésre nem kérhetik, azt a Mezőkövesd úgy oldotta meg, hogy a 2014-15-ös szezonban nem az edzőközpont szállodájára, hanem ezen a címen nyújtottak be igényt a Magyar Labdarúgó Szövetségnek:

Sportszálló, I. ütem, „vidéki gyeremekeink részére szállás lehetőség biztosítása”.

A Mezőkövesd az első körben a beruházás 86 milliós önrésze mellé 200 millió jóváhagyását kérte a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, ezt megkapták.

A következő évben jelezték: „A 2015-2016-os Taoban folytatni kívánjuk a 2014-2015-ös szálloda építési projektet.” Ez a kör már nem a vidéki gyerekekre hivatkozott, átnevezték: a „Sportszálló, II. ütem, Sportszálló építésének befejezése ”. Öltözőépület építését tüntették fel benne. Tállaiék 350 milliós beruházást jelentettek be az MLSZ felé, a szövetség 250 milliót írt jóvá.  

De még itt sincs vége, mert bár a 2015/16-os szezonban már a befejezésre kértek pénzt, a követező szezonra is azt írták:

„A 2016-2017-es Taoban folytatni, illetve befejezni kívánjuk a 2015-2016-os szálloda építési projektet.”

De a jelek szerint ez sem volt elég, így most a kormány ad még 500 milliót. Hogy ez az eddigi munkák kifizetésére kell - ami meglepő lenne, hiszen forrás nélkül csak nem írtak volna ki közbeszerzést - vagy plusz költség, az nem világos. Ha az utóbbi, akkor kétmilliárd fölött lehet a sportszálló költsége. 

Annyi biztosan történt időközben, hogy a Penta Industry Seszták nyári távozása óta kiesett a pixisból, a kisvárdai stadion építési munkáit már nem is akarja kifizetni nekik a kisvárdai önkormányzat. Ilyen hírek Mezőkövesdről egyelőre nem érkeztek, az önkormányzat novemberben egyetlen döntést hozott a fociklubról, hogy a korábbiakon felül adnak még 45 millió forint plusz támogatást a csapatnak.   

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.