Marx és Engels helyére kerülhet Nagy Imre, június 16-ig állítják fel újra a szobrát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A 444 úgy tudja, hogy egy jó fél év telhet el a Vértanúk teréről mára virradóra eltávolított Nagy Imre-emlékmű újbóli felállításáig.

Annyit eddig is tudni lehetett, hogy a Horthy-korszakbeli vörösterror-emlékmű újraállítása miatt a Parlament közeléből eltávolított szobrot nem dobják ki, hanem a Jászai Mari tér belváros felőli oldalán helyezik el. A 444 információja ez nem azonnal történik meg: Varga Tamás alkotását most először restaurálni vitték, majd az új helyszín előkészítése után, június 16-án újra felállítják. (1958-ban ezen a napon végezték aki a forradalom mártír miniszterelnökét, majd ugyancsak június 16-án zajlott a rendszerváltás egyik legfontosabb aktusa, az újratemetés is. Orbán Viktor politikai karrierjét lényegében az ott mondott beszéde alapozta meg.)

Bár a sajtó eddig kész tényként kezelte a Jászai Mari téri helyszínt, forrásunk szerint csak “vélhetően” kerül ide a hídon álló miniszterelnök figurája.

A hithű kommunistából lett nemzeti baloldali politikus emlékművének helyén most egy szökőkút található, korábban pedig Marx és Engels páros szobra állt ott:

Olvasónk, X. küldött pár fotót arról, hogy hogy néz most a tér a szobor nélkül:

illetve hogy milyen kis nyoma maradt a leszerelt emlékműnek:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.