Az éj leple alatt bontották el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér sarkáról

politika
2018 december 28., 06:56
comments 496

Egy ideje lehetett már tudni arról, hogy a Kövér László által vezetett Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság úgy döntött, hogy eltávolítják a Kossuth tér sarkánál lévő Vértanúk teréről Nagy Imre szobrát.

A szoborbontás pontos dátumát azonban nem lehetett tudni. Mint kiderült, a Fidesz végül egy december végi éjszakát választott: péntek reggelre eltűnt ugyanis a szobor a térről, tudósítónk érkezésekor már a hidat bontották. 

A Nagy-Imre szobor utolsó darabjait hajnalban szállították el.
photo_camera Fotó: Herczeg Márk / 444

Nagy Imre szobrának helyére a Horthyék által felavatott, az 1918-19-es vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét fogják visszaállítani. Nagy szobra a Jászai Mari tér déli, lipótvárosi területrészére kerül át.

photo_camera A Nemzeti Vértanúk Emlékműve  Fotó: Kurucz Márton / Fortepan

A szobrok történetéről nemrég részletesen is írtunk

Update: Időközben megtudtuk a Nagy Imre-szobor újraavatásának dátumát, ami június 16-a lesz, és néhány további részletet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.