Törökbarát milíciák nyomulnak a szíriai Manbidzs felé, hogy kiszorítsák a kurdokat

külföld
2018 december 28., 15:20
comments 136

A törökbarát szíriai milícia Manbidzs felé nyomul. Ezt a fegyveresek jelentették be pénteki közleményükben. Egyben jelezték azt is, hogy megindítják  a támadást a város ellen, ahová a nap folyamán  bevonultak a szíriai kormány katonái.

photo_camera A törökbarát fegyveresek Sajour térségében Fotó: BAKR ALKASEM/AFP

 A milíciák közlése szerint konvojuk a török erőkkel közösen halad a manbidzsi frontvonal irányába „teljes készültségben, hogy megindítsák a katonai műveletet a város felszabadítására”. Szemtanúk szerint páncélozott járművekkel és gépfegyverekkel vonulnak a város felé. 

photo_camera Fotó: BAKR ALKASEM/AFP

Megfigyelők szerint ezzel az erőfitogtatással viszont fennáll a közvetlen konfrontáció veszélye a damaszkuszi kormányerőkkel. A szíriai hadsereg a nap folyamán tudatta, hogy a Manbidzsban állomásozó Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia kérésére vonultak be csapataik a városba. „Felkérjük a szíriai kormányt, amelynek fennhatósága alá mi is tartozunk, hogy vegye át a terület feletti ellenőrzést, és védje meg Manbidzsot a török fenyegetésektől” - áll a YPG korábbi közleményében. A YPG nem sokkal az után kérte erre a szíriai kormányt, hogy a Fehér Ház december 19-én hivatalosan bejelentette: kivonja a Szíria területén - köztük Manbidzsban - állomásozó mintegy 2000 katonáját az országból.

Manbidzsban egy amerikai bázis is működik. A Reuters katonai forrásai szerint az amerikai katonák a helyükön maradtak. Közölték, hogy a városban még nem találkoztak a szír kormányerőkkel, azok egyelőre csak a település határán meg. 

photo_camera Fotó: BAKR ALKASEM/AFP

Az al-Maszdar helyi hírportál jelentése szerint a szíriai hadsereg hamarosan megkezdi a járőrözést a város térségében közösen a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) milíciaszövetséggel, amelynek gerincét az YPG adja. A hírportál úgy tudja, a kérdést jelenleg Manbidzs katonai tanácsában vitatják meg.

A török külügyminisztérium korábban közölte, hogy a szíriai kurdoknak nincs joguk arra, hogy segítséget kérjenek Damaszkuszból. Ankara a YPG-t ugyanis terrorszervezetnek tartja. Törökország nemrég azzal fenyegetőzött, hogy offenzívát indít az YPG ellen a Szíriával közös határához közeli térségben. A külügyminiszter egyenesen azt mondta:  „Ha Törökország azt mondja, hogy bemegy Szíriába, az úgy is lesz. Egyeztetni fogjuk az Egyesült Államokkal a csapatkivonást. Minél előbb be akarunk hatolni az Eufrátesztől keletre levő területre.”

A Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Oroszország ugyanakkor üdvözölte a szíriai hadsereg bevonulását Manbidzsba. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt