Ennek a 218 millió forintos állami sporttámogatásnak tényleg mi értelme van?

Olyan sok tízmilliárdot dobált szét karácsony előtt a kormány, hogy kellett egy kis idő, amíg megtaláltuk a kiszórt támogatások közül a - najó, csak talán - legértelmetlenebbet. A döntés a sportra közpénzből bármikor bármennyit áldozni hajlandó Orbán-kormánytól is egészen furcsa.

Itt a teljes szöveg:  

Vagyis a kormány 218 millió forintot adott a ceglédi kézilabda klubnak.

Annak ellenére, hogy ezt „a sportági fejlesztési koncepciók megvalósításál összefüggő feladatok támogatása" keretéből adta, nem beruházásra, csarnoképítésre, öltözőfelújításra, esetleg labda vagy mezvásárlásra adja, hanem a ceglédi kézilabdaklubnál felhalmozott tartozások eltüntetésére. 

Arról a Ceglédről van szó, amelyik úgy verte magát adósságba, hogy közben az eredményei pocsékok. Az ősszel 13 meccsből 10-et elveszítettek és csak hármat nyertek meg. A 14 csapatos NBI-ben a 12. helyen állnak.

Arról sincs szó, hogy azért szerepelnek gyengébben, mert kizárólag saját nevelésű játékosokkal állnak fel. Öt légiós is van a keretben, az ő bérük is benne van a felhalmozott adósságban. Ahogy például az edző fizetése is, a klub beszámolója szerint havi egymillió forintot keres Jakab László, 1,2 milliót keres Varga Péter szakmai igazgató, 700 ezer forintot Kis Róbert ügyvezető elnök, de még a technikai vezető is félmilliót kap havonta. 

A klub évi 15 millió forintot kap az önkormányzattól, emellett a látványsportágaknak jutó támogatásból is jutott tavaly 200 millió (idénre 150 millióra lőtték be).  

Az esetleg indokolhatná a kormány támogatását, ha az öt légiós ellenére csapnivaló felnőttcsapat mellett lenne egy erős utánpótlásnevelés a klubnál, ahol a környékbeli gyerekek magas színvonalú képzést kapnak. De erről sincs szó.

A ceglédi ifik az első osztály keleti csoportjában a 14 csapatból 13. helyen állnak. A serdülők ennél is rosszabbak, 14-ből a 14. helyen állnak, 0 pontot gyűjtöttek ősszel.

Vagyis a kormány kifizette egy rosszul gazdálkodó, gyenge eredményeket felmutató, az utánpótlásban cseppet sem sikeres csapat tartozását. Amiből a többi csapat simán leszűrheti azt a tanulságot, hogy bátran el lehet adósodni, a kormány majd rendezi a számlát. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.