Januártól új szabályok lesznek a budai várban, akár a tüntetéseket is megtilthatják

2018 december 29., szombat 9:11
368

Az év utolsó hetében kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amely a Budai Palotanegyeddel kapcsolatban tartalmaz új szabályokat. Ez jövő év elejétől egy politikailag még fontosabb környék lesz, miután januárban Orbán Viktor miniszterelnök hivatala felköltözik a Sándor-palota mellé. A decemberi tüntetések közül több is azzal ért véget, hogy a tüntetők a Sándor-palota előtti térre vonultak.

A Napi.hu szúrta ki, hogy a Budai Palotanegyedben - a jövő év első napjától - a rendeltetésszerű és a turisztikai célú használatot leszámítva,

csak a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. engedélyével és a meghatározott használati díj megfizetése után lehet a közterületet használni.

A rendelet kimondja, hogy Budai Palotanegyedben található közterületek használatához a vagyonkezelő, vagyis a Várgondnokság Kft. hozzájárulása szükséges és azért fizetni is kell. Kivétel rendeltetésszerű és a turisztikai célú használat, azaz a járókelők és turisták a Várnegyed közterületein szabadon sétálhatnak.

Szintén ingyenesek a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó hivatalos állami, valamint kiemelt fontosságú rendezvények, továbbá az állami protokolláris rendezvények is. Minden más közterületi használatra azonban szerződést kell kötni a vagyonkezelővel, aki a használatba adást megtagadhatja.

Például, ha úgy látják, a kezdeményező által megjelölt használati mód, tevékenység sérti a Budai Palotanegyed mint nemzeti emlékhely méltóságát.

Tüntetés december 15-én a várban Fotó: botost/444.hu

A napi.hu szerint ebből a szabályoból az is kikövetkeztethető, hogy a tüntetések megtartását is el lehet utasítani.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt