Januártól új szabályok lesznek a budai várban, akár a tüntetéseket is megtilthatják

Az év utolsó hetében kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amely a Budai Palotanegyeddel kapcsolatban tartalmaz új szabályokat. Ez jövő év elejétől egy politikailag még fontosabb környék lesz, miután januárban Orbán Viktor miniszterelnök hivatala felköltözik a Sándor-palota mellé. A decemberi tüntetések közül több is azzal ért véget, hogy a tüntetők a Sándor-palota előtti térre vonultak.

A Napi.hu szúrta ki, hogy a Budai Palotanegyedben - a jövő év első napjától - a rendeltetésszerű és a turisztikai célú használatot leszámítva,

csak a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. engedélyével és a meghatározott használati díj megfizetése után lehet a közterületet használni.

A rendelet kimondja, hogy Budai Palotanegyedben található közterületek használatához a vagyonkezelő, vagyis a Várgondnokság Kft. hozzájárulása szükséges és azért fizetni is kell. Kivétel rendeltetésszerű és a turisztikai célú használat, azaz a járókelők és turisták a Várnegyed közterületein szabadon sétálhatnak.

Szintén ingyenesek a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó hivatalos állami, valamint kiemelt fontosságú rendezvények, továbbá az állami protokolláris rendezvények is. Minden más közterületi használatra azonban szerződést kell kötni a vagyonkezelővel, aki a használatba adást megtagadhatja.

Például, ha úgy látják, a kezdeményező által megjelölt használati mód, tevékenység sérti a Budai Palotanegyed mint nemzeti emlékhely méltóságát.

Tüntetés december 15-én a várbanFotó: botost/444.hu

A napi.hu szerint ebből a szabályoból az is kikövetkeztethető, hogy a tüntetések megtartását is el lehet utasítani.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.