Belépőt szedhetnek a Velence belvárosába látogató turistáktól

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: Manuel Cohen/Manuel Cohen

Már jövőre bevezethetik a napi belépőjegyet azoknak, akik meg akarják nézni Velence óvárosát - írták az olasz portálok vasárnap. 

Az olasz költségvetés tervezetében olvasható az intézkedés, mely szerint 2019-ben a városok 2,5-5 eurós (800-1600 forint) belépőjegyet szedhetnek a turistáktól. A jegy az idegenforgalmi adót helyettesítheti. A lapok szerint Velence különösen nagy bevételre tehet szert a belépőjegyekből, bár egyelőre nem tudni, milyen formában szedik majd a díjat - írja az MTI.

Csúcsidőben naponta akár 130 ezer látogató is felkeresi a lagúnák városát, melynek lakói növekvő aggodalommal figyelik a turistaáradatot. Májusban a városvezetés beléptetőkapukat emelt a történelmi belváros köré, hogy ezzel tudják szabályozni a tömeget. 

Tüntetés a beléptetőkapuk ellenFotó: Giacomo Cosua/NurPhoto

A helyi lakosok persze bármikor járhatnának ki-be, de ez nem fogja megállítani az elvándorlást - az elmúlt 30 évben a helyben lakók száma megfeleződött. Az Economist októberi cikke szerint azonban közülük sem mindenki örülne annak, ha csak belépővel lehetne megnézni a várost. Ahogy egy velencei urbanista fogalmazott: „Ez lenne az utolsó lépés a Disneylanddé válás útján”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.