Duterte bevallotta, hogy szexuálisan inzultált egy nőt fiatal korában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte elképesztő nyilatkozataival úgy van már a világ, mint Donald Trump amerikai elnök tweetjeivel: nagyon ritkán kapja már fel az ember a fejét - a vezető politikusoktól korábban teljesen idegen - szókimondó, bugyuta, durva kijelentéseken, amely a világban terjedő újfajta populizmust jellemzi.

Ezúttal azonban Duterte kissé továbbment a kelleténél: egy gimnáziumban tartott beszédet, amelyben kedvenc témájáról beszélt, arról, hogy mennyire megveti a katolikus egyházat. Szót ejtett a renenszánsz korban, több száz évvel ezelőtt élt Borgia pápáról, majd az állami propagandában felépített, mindenféle bűnös dolgot elkövető, fiktív karakterről, Damas atyáról, hogy aztán szinte átmenet nélkül elmesélje, hogyan tett erőszakot egy nőn.

A sztori azért került elő, mert tettét később meggyónta egy katolikus papnak, ennek a vallomásnak a történetét mesélte el.

Fiatal korában a házuknál szolgáló, éppen alvó szobalányt érintette meg két alkalommal is, másodszorra benyúlt az alsóneműjébe, és megérintette a nő nemi szervét. Mindkét alkalommal megijedt, ezért kirohant a fürdőszobába, hogy elvégezze az ilyenkor "szokásosat", mesélte a diákoknak Duterte.

Az őt gyóntató pap egyébként mindezért öt Miatyánk és öt Üdvözlégy elmondását utalta ki büntetésként, hogy a fiatal Duterte ne kerüljön a pokolra. Duterte ugyanakkor - így utólag - sérelmezte a büntetést.

A beszéd természetesen botrányt váltott ki, számos nőjogi szervezet tiltakozott közleményben. Attól tartanak, hogy az elnök által előadott történet csak még inkább felbátorítja az ország lakóit a nők elleni erőszak elkövetésére. A Gabriela nevű nőjogokkal is foglalkozó politikai párt közölte, attól, mert nem történt koitusz, ez még nemi erőszaknak számít.

A párt attól tart, hogy az eset hatással lesz a jelenleg is házimunkából élőkre, a Fülöp-szigeteken a lakosság jelentős hányada él ugyanis háztartási munkából. Az elnöki szóvivő a szombati nyilakozat jelentőségét azóta megpróbálta csökkenteni, mondván az elnök kiszínezte, kitalálta a történetet. 

Duterte azóta pécézte ki politikai ellenségének a katolikus egyházat, hogy az többször bírálta az elnök drogellenes háborúját, amelyben tulajdonképpen szabad kezet adott az önbíráskodásnak az országban, több ezren haltak már meg az intézkedések miatt. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.