Majdnem kétszázan haltak meg mindössze három nap alatt közúti balesetekben Thaiföldön

Már a hatóságok sem kertelnek, amikor a thai ünnepekről van szó, „a hét veszedelmes napként” emlegetik az év végi időszakot, annyira sok a közúti baleset.

Bár a világ baleseti statisztikákat általában afrikai országok vezetik, Thaiföld a kiemelkedő, második helyezést tudja magáénak egyetlen nem régióbeli országként a a WHO rangsorában: az egészen rossz mutatókkal rendelkező Líbia után rögtön a második, ami a százezer főre jutó halálos közúti baleseteket illeti 36,2 halálesettel 2010-ben, az idei érték sem sokkal alacsonyabb, 32,7. (Magyarországon 2010-ben 7,7 volt ez az érték.)

Ennek az egészen sok, ittas vezetésre visszavezethető baleset az oka: idén csütörtöktől szombatig 187-en haltak meg az utakon a tavalyi 167 halálesethez képest. A baleseteket 41 százalékban ittas vezetők okozták. Egy hét alatt tavaly 423-an vesztették életüket az utakon.

A halálos áldozatok nagy számának oka az ivászat mellett főként abba keresendő, hogy rengetegen motoroznak, ráadásul bukósisak nélkül. A halálos balesetek háromnegyedében motor is részt vett a karambolban, felük nem viselt sisakot. De az autósoknál sem sokkal jobb a helyzet, a biztonsági övet használók aránya csak az autósok felét teszi ki. (Guardian)


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.