Majdnem kétszázan haltak meg mindössze három nap alatt közúti balesetekben Thaiföldön

Több 444 videó?
Szeretném

Már a hatóságok sem kertelnek, amikor a thai ünnepekről van szó, „a hét veszedelmes napként” emlegetik az év végi időszakot, annyira sok a közúti baleset.

Bár a világ baleseti statisztikákat általában afrikai országok vezetik, Thaiföld a kiemelkedő, második helyezést tudja magáénak egyetlen nem régióbeli országként a a WHO rangsorában: az egészen rossz mutatókkal rendelkező Líbia után rögtön a második, ami a százezer főre jutó halálos közúti baleseteket illeti 36,2 halálesettel 2010-ben, az idei érték sem sokkal alacsonyabb, 32,7. (Magyarországon 2010-ben 7,7 volt ez az érték.)

Ennek az egészen sok, ittas vezetésre visszavezethető baleset az oka: idén csütörtöktől szombatig 187-en haltak meg az utakon a tavalyi 167 halálesethez képest. A baleseteket 41 százalékban ittas vezetők okozták. Egy hét alatt tavaly 423-an vesztették életüket az utakon.

A halálos áldozatok nagy számának oka az ivászat mellett főként abba keresendő, hogy rengetegen motoroznak, ráadásul bukósisak nélkül. A halálos balesetek háromnegyedében motor is részt vett a karambolban, felük nem viselt sisakot. De az autósoknál sem sokkal jobb a helyzet, a biztonsági övet használók aránya csak az autósok felét teszi ki. (Guardian)