Ez már 2019!

politika
2019 január 01., 05:14
comments 176

2019 van, ami február 5-től a föld – disznó éve lesz a kínai horoszkóp szerint, ráadásul a Jupiter a nyilas csillagképen halad át, vagyis az asztrológusok szerint hazatér, ami kedvez a határozott elgondolások érvényesítésének.

A magyar kormány súlypontja a budai Várba helyeződik át, évtizedek óta nem volt ez a jelenség sem megfigyelhető. Amikor utoljára, akkor király nélküli királyság volt hazánk államformája.

Az így is zsúfolt Lánchídra új forgalom terelődik, amint Orbán Viktor átveszi Várba költöző dolgozószobáját: a Parlament és a Vár között új, kormányzati viszonylat keletkezik majd.
photo_camera Az így is zsúfolt Lánchídra új forgalom terelődik, amint Orbán Viktor átveszi Várba költöző dolgozószobáját: a Parlament és a Vár között új, kormányzati viszonylat keletkezik majd. Grafika: Tamás Bence Gáspár/444

Napfogyatkozás lesz Szaúd-Arábiában december 26-án. 

Idén is lehet konvektorcserére állami támogatást kérni, mert az „otthon melege” programot meghosszabbították. 

Ezt például le lehetne cserélni.
photo_camera Ezt például le lehetne cserélni.

Az államadósság csökkenő pályán halad, és ha esetleg mégis lenne devizakötvény kibocsájtás, akkor az jüanban lehet nominálva. 

A családok védelméről szóló nemzeti konzultáció eredményét is ismertetni fogják a lakossággal, szinte bizonyos, hogy már az első negyedévben.

Két ízben járulhatunk urnákhoz az idén. Májusban EP, októberben önkorm. A Fidesz elnöke már januárban levélben fordul pártja potenciális támogatóihoz, hogy ha módjukban áll, hozzájárulásukkal segítség a kampány költségeinek kuporgatását. 

Szájer József fideszes EP-képviselő
photo_camera Szájer József fideszes EP-képviselő ismét harcba indul mandátumáért. Fotó: Genevieve Engel/EP

A nemzet részvénytársasága várhatóan külföldi befektetők felé nyit, a Konzum és az Opus fúziója nyomán. 

A szocho júliustól 2 százalékponttal esik, a KATA értékhatára viszont 12 millióra duzzad, a bérből és fizetésből élők helyzete reménykedésre ad okot, a minimálbér bruttó 149 ezer forint lesz.

Lejár Donald Tusk és Jean-Claude Juncker mandátuma, utódaikról az európai vezetők összevesznek. Nagy-Britannia kilép az EU-ból, de nem annyira, hogy 2019-re ne fizessen tagdíjat. 

A japán császár átadja a trónt, április 30-án. Lengyelországban az ősszel parlamenti választást tartanak, a magyar kormány egyetlen komoly szövetségesének megmaradása a tét. Választások lesznek Görögországban, Ukrajnában, Kanadában, Argentínában és Indonéziában is. 

Akihito császár 2017. január 2-án integetve köszönti népét az újévi beszéde után.
photo_camera Akihito császár 2017. január 2-án integetve köszönti népét az újévi beszéde után. Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

A tavaszi szünet április 17 – 24 között lesz. Utána már csak nyárig kell kibírni. 

Ifjúsági vizes vébét rendez hazánk, továbbá Maccabi Játékokat is, és új edzővel megy neki a bajnokságnak a felcsúti focicsapat. 

Backstreet Boys, Foo Fighters, Laibach, Slayer, és még sokan mások koptatják a hazai, világot jelentő deszkákat, egymást követően.

Károlyi Mihály gróf száz éve mondott le.
photo_camera Károlyi Mihály gróf száz éve mondott le. Fotó: Roger-Viollet/AFP

30. évfordulója lesz a Tienanmen téri mészárlásnak, 100. a magyar tanácsköztársaságnak, 75. a normandiai partraszállásnak, kijön a Star Wars IX.

photo_camera Megint lesz rész.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.