Mostantól Románia az EU soros elnöke

Az EU-ban félévente váltják az országok az elnöki tisztséget az Európai Tanácsban. Az elnöklő ország diplomatái vezetik a miniszteri és nagyköveti találkozókat, készítik a napirendet, egyeztetnek a bizottsággal és a parlamenttel az új törvényekről.

Románia 2019 első félévében tölti be először az elnöki tisztséget, eddig Ausztria volt az elnök, júliustól pedig Finnország lesz. (Magyarország 2011 első félévében volt.) 

A román elnökség jelmondata: Kohézió, egy közös európai érték. Ez arra utal, hogy a fő ügyük a 2020-27-es EU-s költségvetés összerakása lesz, mégpedig úgy, hogy minél több pénz jusson belőle a szegényebb régióknak. 

Mivel májusban EP-választások lesznek, és csak őszre várható egy új bizottság felállása, ezért nagyon sok ügyet már nem lesz idő befejezni, valószínűleg a költségvetést sem zárják le a román elnökség alatt még. 

A román kormány épületére az EU-elnökség logóját vetítették szilveszter éjjel.Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Mivel a román kormány át akarja alakítani az ügyészséget, különös tekintettel a korrupció-ellenes különleges ügyészségre, sok EU-s politikus aggódott, hogy az elnöki tisztség egy jogállamiságot gyengítő kormányhoz kerül. Különösen a néppártiak aggodalmaskodtak.

Az első romániai találkozókat már január 10-én megtartják. A biztosok kollégiuma (magyar részről Navracsics Tiborral) aznap Bukarestbe látogat, míg a külügyminiszterek (magyar részről Szijjártó Péterrel) Kolozsváron találkoznak ugyanaznap. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.