Trump egy kicsit visszatáncolt, csak később hagyják ott az amerikai katonák Szíriát

A New York Times értesülése szerint Donald Trump beleegyezett, hogy ne két hét, hanem inkább 4 hónap múlva vonuljanak ki az amerikai katonák Szíriából.

Az amerikai elnök december 19-én jelentette be, hogy egy hónapon belül hazarendeli a katonákat. Az amerikai katonák Szíria kurdok által ellenőrzött észak-keleti területén vannak, és hivatalosan az Iszlám Állam elleni kurd hadműveleteket támogatják. Ugyanakkor fontos szerepük van abban, hogy az északról fenyegető török terjeszkedést megállítsák, illetve délről az Aszad-kormány katonáit is féken tartsák. Utóbbiak orosz és iráni támogatást élveznek. Az amerikaiak egyetlen komoly szövetségesei a szíriai kurdok a térségben.

Trump csapatkivonásról szóló bejelentése nyomán lemondott James Mattis hadügyminiszter, és az Iszlám Állam elleni harc politikai vezetésével megbízott fődiplomata. Számos tekintélyes amerikai politikus is tiltakozott, még vezető republikánusok is. Továbbá nyugalmazott tábornokok is élesen kritizálták a döntést. A térségben 2000 amerikai katona állomásozik.

Amerikai katonák egy Manbidzs melletti faluban, Jalanliban. Fotó: AFP / Delil SouleimanFotó: DELIL SOULEIMAN

A kivonulás hírére észak felől a török hadsereg által támogatott milíciák indultak a kurdok ellenőrizte Manbidzs városa felé, ahol amerikai helyőrség is van. A kurdok pedig közölték, hogy inkább Aszad csapatainak adják át a várost, nehogy a törökök kezére kerüljön. Ezt Amerikában sokan úgy értékelték, hogy Trump lényegében területet adott át az oroszok szövetségeseinek, anélkül, hogy bármit is kért volna cserébe. 

Trump állítólag már karácsonyi iraki villámlátogatásán azt mondta az ottani amerikai katonai parancsnoknak, hogy a kivonulás lehet, hogy lassabb lesz. Szilveszterkor pedig "lassabb" kivonulásról posztolt a Twitterre. Ez a lassabb megoldás lehet négy hónap, a mostani állás szerint. (New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.