Trump egy kicsit visszatáncolt, csak később hagyják ott az amerikai katonák Szíriát

A New York Times értesülése szerint Donald Trump beleegyezett, hogy ne két hét, hanem inkább 4 hónap múlva vonuljanak ki az amerikai katonák Szíriából.

Az amerikai elnök december 19-én jelentette be, hogy egy hónapon belül hazarendeli a katonákat. Az amerikai katonák Szíria kurdok által ellenőrzött észak-keleti területén vannak, és hivatalosan az Iszlám Állam elleni kurd hadműveleteket támogatják. Ugyanakkor fontos szerepük van abban, hogy az északról fenyegető török terjeszkedést megállítsák, illetve délről az Aszad-kormány katonáit is féken tartsák. Utóbbiak orosz és iráni támogatást élveznek. Az amerikaiak egyetlen komoly szövetségesei a szíriai kurdok a térségben.

Trump csapatkivonásról szóló bejelentése nyomán lemondott James Mattis hadügyminiszter, és az Iszlám Állam elleni harc politikai vezetésével megbízott fődiplomata. Számos tekintélyes amerikai politikus is tiltakozott, még vezető republikánusok is. Továbbá nyugalmazott tábornokok is élesen kritizálták a döntést. A térségben 2000 amerikai katona állomásozik.

Amerikai katonák egy Manbidzs melletti faluban, Jalanliban. Fotó: AFP / Delil SouleimanFotó: DELIL SOULEIMAN

A kivonulás hírére észak felől a török hadsereg által támogatott milíciák indultak a kurdok ellenőrizte Manbidzs városa felé, ahol amerikai helyőrség is van. A kurdok pedig közölték, hogy inkább Aszad csapatainak adják át a várost, nehogy a törökök kezére kerüljön. Ezt Amerikában sokan úgy értékelték, hogy Trump lényegében területet adott át az oroszok szövetségeseinek, anélkül, hogy bármit is kért volna cserébe. 

Trump állítólag már karácsonyi iraki villámlátogatásán azt mondta az ottani amerikai katonai parancsnoknak, hogy a kivonulás lehet, hogy lassabb lesz. Szilveszterkor pedig "lassabb" kivonulásról posztolt a Twitterre. Ez a lassabb megoldás lehet négy hónap, a mostani állás szerint. (New York Times)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.