Az Uffizi Képtár visszakövetel egy képet, amit még a nácik raboltak el 1943-ban

MŰVÉSZET
2019 január 02., 09:29

A firenzei Uffizi Képtár visszaköveteli azt a festményt, amit 1943-ban a náci csapatok raboltak el, és most egy német család gyűjteményéhez tartozik. Eike Schmidt igazgató szerint a német kormánynak morális kötelessége visszaadni Jan van Huysum Virágváza című képét.

Eike Schmidt a kép másolatánál
photo_camera Eike Schmidt a kép másolatánál Fotó: -/AFP

Ugyanakkor a német család pénzt kért volna a festmény visszaadásáért, de az Uffizi ezt visszautasította. A német kormány pedig annyit mondott, hogy mivel a lopást 30 évnél régebben követtél el, már elévült. Schmidt szerint ezt az elévülési törvény el kellene törölni, hogy a nácik által elrabolt javak visszakerülhessenek a jogos tulajdonosukhoz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.