Már 16 halálos áldozata van a magnyitogorszki gázrobbanásnak

Tizenhatra nőtt az oroszországi Magnyitogorszk egyik lakóépületében két napja történt gázrobbanás halálos áldozatainak száma – közölte a helyi katasztrófavédelem. A mentőalakulatok tagjai legutóbb két nő holttestére bukkantak a romok között.

A baleset hétfő hajnalban történt egy 10 szintes sorház egyik lépcsőházában az Urál déli részén, Magnyitogorszk városában. A 12 lépcsőházból álló paneltömb még 1973-ban épült. A robbanástól az egyik lépcsőház fele a 10. emelettől a földszintig teljesen leomlott. A lépcsőház 48 lakásában hivatalos adatok szerint összesen 120 ember volt bejelentve. A rendkívüli helyzetek minisztériumának adatai szerint 26 lakás omlott össze a robbanás után, ezekben hivatalosan 46-an laktak. Többtucatnyi embert sikerült élve kimenteni, de több mint 20 ember sorsa ismeretlen.

Fotó: STR/AFP

Az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) elsősorban gázrobbanásként kezeli az esetet. Az orosz lakóházakban gyakran előfordulnak gázrobbanások, ezek oka rendszerint a biztonsági előírások be nem tartása, a karbantartás hiánya, és hogy nem megfelelő a hatósági ellenőrzés mértéke. (MTI)