A János-hegyen megdőlt a napi szélrekord szerdán

Budapesten, a János-hegyen megdőlt a napi szélrekord szerdán – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat, ami szerint a szeles idő csütörtökön is folytatódik.

Legutóbb 1981-ben dőlt meg a január 2-i szélrekord, akkor a Budaörsi Repülőtér állomáson óránként 94,3 m-es széllökést mértek.

Most szerdán az északnyugatias szelet több helyen kísérték erős, főleg a hegyvidéki területeken viharos lökések. János-hegyen 100,8 km-es széllökés is előfordult, ezzel új fővárosi napi szélsebesség rekord született.

Az erős szél miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Pénteken kora estétől jelentősen mérséklődik a légmozgás.

Csütörtökön szórványosan (nagyobb eséllyel, számban a Dunántúl nyugati felén és a Borsod-Csongrád sávban) valószínű kisebb havazás, hózápor. Rövid idő alatt 4 cm körüli hó is leeshet.

Pénteken délutántól északnyugat felől havazás kezdődik, amely éjfélig nagyjából a Duna vonaláig ér el. Ebből már nagy területen lehet összefüggő hóréteg, általában maximum 3 cm, de az északnyugati megyékben 5 cm-nél is több hullhat. (MTI)