A szakszervezetekkel tüntettek a pártok a túlóratörvény ellen Szegeden

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Még az MTI beszámolója szerint is csaknem megtöltötte a Dugonics teret az a tömeg, ami csütörtök este tiltakozott a túlóratörvény ellen, valamint a független bíróságokért és médiáért Szegeden. 

A túlóratörvény ellen tüntetnek a szegedi Dugonics térenFotó: Szeged.hu

A megmozdulást az ellenzéki pártok öt szakszervezettel együtt szervezték. A Szeged.hu beszámolója szerint Farkas Andrea, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének megyei titkára arról beszélt, hogy „a  rabszolgatörvény biorobottá alakítja, és kizsigereli a magyar munkavállalókat. Négy és fél millió munkavállaló sorsát változtatták meg úgy, hogy nem kérdezték meg őket”.

Radics Gábor, a Szegedi Gumigyári Szakszervezet titkára szerint beláthatatlanok az új munkajogi szabályok munkavédelmi következményei: „Az egyik kollégára rágurult egy másfél tonnás tekercs. Egy másik kolléga egy présgépbe szorult be. A munkáltató erre rendre azt mondja, a munkavállaló a felelőtlen. Én ezt vitatom, nemcsak a dolgozó a hibás. A munkabalesetek kialakulása miatt a munkáltató legalább annyira hibás. Negyven év fölött koncentrációzavart okoz a túlóra, a túlterheltség. Családok mennek szét közben, egyértelmű, hogy a túlórák miatt tönkremennek az emberi kapcsolatok. A munkaidőkeret bevezetése miatt bárki bármikor behívható, és nem tudunk mit tenni ellene.” 

A jobbikos Tóth Péter pedig azzal viccelődött, hogy ha a tüntetőkkel ott lett volna a Dugonics téren Semjén Zsolt, lehet, hogy a világító csodaszarvast is lelőtte volna. Hozzátette: „Nem ez a kereszténydemokrácia. Nem véletlen, hogy az európai kereszténydemokraták ki akarják zárni a Fideszt. Egy parancsolatot a tízből biztos betartunk velük szemben: »Ne lopj!«” 

Szabó Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, a szegedi volt az első önkormányzat, amely bojkottot hirdetett az új munkajogi szabályok bevezetése ellen, és a kezdeményezéshez már több település csatlakozott. A politikus hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok összefogására van szükség az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon.

Mihálik Edvin, a Momentum képviseletében úgy fogalmazott, a kormány nem a nemzet érdekeit szolgálja, hanem a felemelkedés lehetőségét veszi el a nemzettől.

A Védjük meg Szegedet! címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Dugonics téren gyülekeztek, majd a belvároson keresztül a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épülete elé a Nagy Imre-szoborhoz vonultak.