Az év második napján egy fiatal kultúrharcos kirobbantotta az Orbán-család divatforradalmát a Hír Tv stúdiójában

divat
2019 január 03., 15:01
comments 723

A divattörténet legforradalmibb pillanatai az esetleges látszat ellenére nem azok, amikor valaki korábban nem látott típusú, meghökkentő ruházatban jelent meg egy fontos, nyilvános eseményen, mondjuk mint amikor Marc Jacobs divattervező egy átlátszó tüll férfi ingruhában vonult be a 2012-es Met Gálára. 

photo_camera Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

Hanem azok, amikor valaki egy szinte unásig ismert cuccot volt képes teljesen új kontextusba helyezni azzal, hogy egy adott szituációban magára öltötte. Erre az utóbbira eddig a legjobb példa talán Lady Gaga volt, aki a 2010-es MTV Video Music Awards díjkiosztóján a korábban legfejlebb a tányérunkról ismerős marhahúsba öltözve jelent meg.

De csak eddig. Büszkén jelenthetem ugyanis, hogy a magyar embereknek is van már Lady Gagájuk, aki stílszerűen egy fiatal, Szakács Árpád osztályú radikális kormánypropagandista kultúrharcos, és úgy hívják, hogy Trombitás Kristóf Keresztély. 

2019-ből mindössze 3 nap telt el eddig, de Trombitás máris végrehajtott egy olyan divatforradalmi tettet, aminek a következményeit még képtelenség felmérni, de konzervatív értékelések szerint is bárhová vezethetnek.

link Forrás

A forradalmi tett az volt, hogy a vendégként meghívott Trombitás a Hír Tv stúdiójában kvázi zakószerepben, vagyis formális, szobahőmérsékleten megtartott beltéri eseményen viselt férfi felsőruházat gyanánt öltött magára egy Tiborcz István-típusú, úgynevezett NER-mellényt vagy Fidesz-pufit.

Ráadásul úgy, hogy azt az ikonikus, aprókockás Orbán-inget húzta alá, ami a Tiborcz-mellény popkulturális diadalútját elindító, Orbán Viktor Facebookjára is kiposztolt fotón is szerepelt: 

Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnök pálinkát iszik
photo_camera Tiborcz István vállalkozó és apósa, Orbán Viktor miniszterelnök Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Trombitásban, a megelevenedett miniszterelnöki fényképben az a zseniális, hogy két olyan elemet volt képes új kontextusba helyezni, amik tényleg unásig ismertek. Hogy mást ne mondjak, a nem kifejezetten divat- vagy dizájnmagazinnak számító 444 már 3 éve, 2015. februárjában is szerepeltette mind a kockás karrieringet, mind a pufimellényt a sikerre ítélt magyar fiatalok kötelező felszerelési tárgyai között:

Trombitás tehát önmagát Orbán-Tiborcz kiméraként definiálva új szerepben mutatta meg nekünk a Karinthy bűvös székénél is mágikusabb hatású Közbeszerzésnyerő Csodamellényt. 

Ez persze csak a divatforradalom kezdete volt. Trombitás, ha komolyan veszi a koncepcióját, miszerint egyszerre szeretne hasonlítani az Orbán-klán összes tagjára, a vállára csaphatott volna egy Orbán Ráhel-féle Louis Vuitton Twist MM táskát is. De nem tette. Hogy miért? 

Ezt mi, nem vizionáriusok, természetesen nem tudhatjuk. 

Lehet, hogy a Mandiner kultúrharcosa legközelebb abban fogja magával vinni a máig mindent  uraló kommunisták elleni harchoz szükséges lőszert. De lehet, hogy egészen más irányben gondolkozik. 

Mi van, ha a következő nyilvános fellépésén a Pufi alá az egyik Orbán-unoka rugdalózóját húzza? Vagy Lévai Anikó jól ismert, hosszú, fekete, V-nyakú, ízléses midiruháját?

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége megnyitja az Anna - Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban
photo_camera Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége megnyitja az Anna - Változatok székely asszonysorsra című időszaki kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban Fotó: Pólya-Petõ Dávid/MTI/MTVA

Bármi megtörténhet, és a divatban, illetve a nagy újítókban éppen ez a szép.

A Herman Ottó-i értelemben vett polihisztornak számító Trombitás ráadásul ugyanebben a pár perces tévés beszélgetésben egy egészen más területen is képes volt forradalmi újításokra. 

A riporteri felvezetést követő nyitó megszólalásában ugyanis a következőt mondta a Parlament melletti Nagy Imre-szobor napokban történt eltávolításáról:

"Jól mutatja egyébként, hogy még az ellenzék is ilyen két ünnep közötti szabadságot tartott, hogy ahogy Szerencsés kolléga fogalmazott, még egy reszketeg Mécs Imrét sem tudtak odaszabadítani, hogy a saját testével próbálja meg védelmezni a Nagy Imre-szobrot."

A nyitány nem azért volt forradalmi, mert Trombitás egy a kommunisták által halálra ítélt antikommunista ellenállón gúnyolódott, hanem azért, mert a tájékozott kultúrharcost kivéve minden hírolvasó magyar ember - ideértve a Hír Tv műsorvezetőjét - pontosan tudja, hogy a szobor elszállítása miatt a két ünnep között tartott tüntetés fő szónoka természtesen maga Mécs Imre volt. Látszik, hogy a Hír TV-ben még nem győzött teljesen a tény- és valóságellenes forradalom, hiszen a műsorvezető korrekt módon azonnal helyreigazította Trombitást. Aki szellemi téren azért igazi újító, mert eddig is voltak teljesen tájékozatlan megmondóemberek, ám ő ezt a tájékozatlanságot zökkenőmentesen tudta ötvözni a legalapvetőbb tények ismeretének totális hiányával.

Micsoda divatév várható, ha ilyenek történtek már a második napján!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.