Kivégezték a kínai Hasfelmetszőt

bűnügy
2019 január 03., 06:38
comments 61

Kivégezték csütörtökön Kínában a helyi sajtóban csak Hasfelmetsző Jackként emlegetett sorozatgyilkost, Kao Cseng-jungot.

Kao Cseng-jung 2018. március 30-án a pajjini népbíróságon. A kínai Hasfelmetsző Jackként emlegetett Kaót 11 nő és lány meggyilkolása miatt halálra ítélték, 2019. január 3-án kivégezték.
photo_camera Kao Cseng-jung 2018. március 30-án a pajjini népbíróságon. A kínai Hasfelmetsző Jackként emlegetett Kaót 11 nő és lány meggyilkolása miatt halálra ítélték, 2019. január 3-án kivégezték. Fotó: STR/AFP

Kao a vád szerint 1988-2002 között 11 fiatal nővel és lánnyal végzett. A házas, kétgyermekes Kaót 2016-ban pajjini kisboltjában tartóztatták le. Az 53 éves gyanúsítottat DNS-bizonyítékok alapján fogták el.

Kao a vád szerint első gyilkosságát 1988-ban, fia születésének évében követte el. 26 késszúrással végzett 23 éves áldozatával Pajjinban. A többi gyilkosság hasonló mintát követett, áldozatai általában egyedülálló fiatal nők voltak, akiknek a nemi szervét a gyilkosuk meg is csonkította.

A legfiatalabb áldozata nyolcéves volt.

A gyilkosságsorozat miatt Pajjinban egy időben a fiatal nők nem mertek magányosan sétálni az utcákon, írja a BBC.

A gyilkosságsorozat ugyan 2002-ben véget ért, de az áttörésre még majd másfél évtizedet kellett várni a nyomozóknak. Ezt Kao nagybátyjának letartóztatása hozta meg, őt egy kisebb bűncselekmény miatt vették őrizetbe. A kínai jognak megfelelően DNS-mintát vettek tőle, ez részbeni egyezést mutatott a gyilkosságok helyszínén talált mintákkal. Ez pedig arra utalt, hogy a gyilkos az őrizetbe vett férfi rokona lehet.

Kaót tavaly ítélték halálra, kivégzésének hírét a pajjini bíróság Weibo-oldalán jelentették be. A kivégzés módjáról nem számoltak be, a BBC szerint Kínában általában vagy agyonlövik, vagy méreginjekcióval ölik meg a halálra ítélteket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.