Kivégezték a kínai Hasfelmetszőt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Kivégezték csütörtökön Kínában a helyi sajtóban csak Hasfelmetsző Jackként emlegetett sorozatgyilkost, Kao Cseng-jungot.

Kao Cseng-jung 2018. március 30-án a pajjini népbíróságon. A kínai Hasfelmetsző Jackként emlegetett Kaót 11 nő és lány meggyilkolása miatt halálra ítélték, 2019. január 3-án kivégezték.Fotó: STR/AFP

Kao a vád szerint 1988-2002 között 11 fiatal nővel és lánnyal végzett. A házas, kétgyermekes Kaót 2016-ban pajjini kisboltjában tartóztatták le. Az 53 éves gyanúsítottat DNS-bizonyítékok alapján fogták el.

Kao a vád szerint első gyilkosságát 1988-ban, fia születésének évében követte el. 26 késszúrással végzett 23 éves áldozatával Pajjinban. A többi gyilkosság hasonló mintát követett, áldozatai általában egyedülálló fiatal nők voltak, akiknek a nemi szervét a gyilkosuk meg is csonkította.

A legfiatalabb áldozata nyolcéves volt.

A gyilkosságsorozat miatt Pajjinban egy időben a fiatal nők nem mertek magányosan sétálni az utcákon, írja a BBC.

A gyilkosságsorozat ugyan 2002-ben véget ért, de az áttörésre még majd másfél évtizedet kellett várni a nyomozóknak. Ezt Kao nagybátyjának letartóztatása hozta meg, őt egy kisebb bűncselekmény miatt vették őrizetbe. A kínai jognak megfelelően DNS-mintát vettek tőle, ez részbeni egyezést mutatott a gyilkosságok helyszínén talált mintákkal. Ez pedig arra utalt, hogy a gyilkos az őrizetbe vett férfi rokona lehet.

Kaót tavaly ítélték halálra, kivégzésének hírét a pajjini bíróság Weibo-oldalán jelentették be. A kivégzés módjáról nem számoltak be, a BBC szerint Kínában általában vagy agyonlövik, vagy méreginjekcióval ölik meg a halálra ítélteket.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.