Manfred Weber: Orbán Viktor nehéz partner

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az európaiaknak össze kell tartaniuk, hogy szembe tudjanak nézni az egyebek között az USA, Oroszország és Kína magatartása jelentette biztonsági kihívásokkal – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai bizottsági elnökjelöltje az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában.

Azt mondta, szükség van az Európai Unió egységére a mostani időkben, amikor a nemzetközi politikában „egyre zordabb szelek fújnak”. Az EPP-csúcsjelölt elmondta, hogy Németország – és szűkebb hazája, Bajorország – mellett Ausztriában is rendszeresen megfordul majd a tavaszi EP-választások kampányidőszakában. Utalt arra, hogy szorosan együttműködik az EPP-hez tartozó Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

„Az európai parlamenti választás egyben iránykijelölés is, attól függően, hogy a politikai közép mozgalmának számító Európai Néppárt vagy a bal-, illetve jobboldali erők nyernek-e” – mondta a választásról Weber, aki szerint „az Európai Néppárt és az Osztrák Néppárt egyenlő a stabilitással, valamint az értelem Európájával”.

A nacionalista politikáról azt mondta: nem számítanak egy csapatnak azok, akiknek világképe fényévekre van egymástól, a „mindenki azt csinál, amit akar” hozzáállás nem előremutató Európának. A csúcsjelölt szerint ennek ékes bizonyítéka a brexit, amelyet nagy fejetlenség kísér Londonban. „Aki a populistákat követi, annak számolnia kell a következményekkel. Ezt látjuk a brexitnél. A tanulság egyértelmű: jobb megújítani Európát, mint elhagyni vagy lerombolni” – mondta.

Weber a nacionalizmus és az európai partnerség kerékkötői elleni harcot tűzte zászlajára a kampányban, de síkra száll a többségi beleegyezésen alapuló közös kül- és biztonságpolitikáért, a problémák helyi szinten való megoldásáért, egy európai szintű digitális és pénzügyi tranzakciós adóért és a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások végleges felfüggesztéséért is.

Az APA megkérdezte Webert, hogy nacionalistaként vagy partnerként tekint-e Orbán Viktor magyar miniszterelnökre. A válasz:

„Orbán Viktor nehéz partner. Hozott néhány olyan döntést, amelyet nem tudok elfogadni, amelyet a frakcióban nem tudunk elfogadni.”

Szerinte ilyenek például a CEU költözéséhez vezető lépések. „A tudományos élet szabadsága az Európai Unió egyik alapelve. Jómagam is arra szavaztam az Európai Parlamentben, hogy megindítsák a 7-es cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben, annak ellenére, hogy Orbán Viktor az Európai Néppárt tagja. Az Európai Néppártban nem lehet alkudozni az alapjogokról és az alapértékekről” – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban 2015. szeptember 11-én.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Weber óvatosan nyilatkozott arról, hogy Ausztria árszínvonalhoz kötötte a területén dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlékot, ami a szakértők többsége szerint sérti a jelenlegi EU-s jogszabályokat. Az Európai Bizottság elnöki tisztségének várományosaként lehet, hogy Webernek kell majd döntenie a szabálysértési eljárás megindításáról Ausztria ellen. „Nagyon támogatom a visszaélések elleni küzdelmet. Egyelőre tisztázni kell a jogi problémát, hogy összeegyeztethető-e a lépés a hatályos európai joggal, vagy sem” – mondta. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.