Az egyiptomi elnök véletlenül beismerte, hogy nagyon jóban vannak az izraeliekkel, ezért vissza akarta vonatni az interjúját

külföld
2019 január 06., 19:26
comments 86

Abdel Fattáh el-Szíszi egyiptomi elnök interjút adott az amerikai CBS tévécsatorna 60 Minutes című műsorának, de az egyiptomi kormány szerette volna még a vasárnap esti adás előtt elérni, hogy a csatorna végül ne adja le a felvételt. Azzal volt bajuk, hogy a riporter kérdésére, mely szerint igaz-e, hogy sosem volt még ilyen szoros az együttműködés Egyiptom és Izrael között, mint most az ISIS elleni harcban, az elnök elszólja magát, és azt mondja:

„Így van. ... széleskörű együttműködésünk van az izraeliekkel.”

Egyiptom és Izrael 1978-ban békeszerződést kötöttek, és vannak diplomáciai kapcsolataik is, Egyiptomban azonban sokan a mai napig arab földek megszállóiként tekintenek az izraeliekre, és ellenségként kezelik a zsidó államot. Így az elnök kijelentései várhatóan komoly kritikákat szülnek majd az egyiptomi belpolitikában.

Az ISIS elleni izraeli légicsapásokról már tavaly is az a hír terjedt, hogy egyiptomi jóváhagyással történnek, Kairó azonban ezeket a híreket tagadta. Most az egyiptomi kormány nem reagált a CBS állítására, miszerint vissza akarták vonatni az interjút.

Minden esetre az amerikai csatorna azzal reklámozta az adást, hogy ez az interjú, amit az egyiptomi kormány nem akar adásban látni. (Financial Times)

Frissítés 20:44: A BBC az interjú visszavonásának lehetséges okaként nem az Izraellel fenntartott viszonyt, hanem az egyiptomi politikai foglyok, mint érzékeny téma említését hozta fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.