Az USA katonákat telepít Gabonba, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő amerikaiakat védjék

Donald Trump pénteken bejelentette, hogy az amerikai hadsereg kis számú katonai egységet küld Gabonba annak érdekében, hogy a Gabonhoz közeli Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) tartózkodó amerikai állampolgárokra vigyázzanak. Ezt azért lépték meg épp most, mert a KDK-ben elnökválasztást tartanak a hétvégén.

A választás eredményét várhatóan vasárnap este közlik, de előfordulhatnak késések a szavazatok összesítésében.

A választáson a jelenlegi elnök, Joseph Kabila szeretné átmenteni hatalmát, pártja a kijelölt utódot, Emmanuel Ramazani Shadaryt támogatja. Több megfigyelő is jelezte, hogy a választáson törvénytelenségek is előfordulhatnak, így az eredmény bejelentése után nem lenne meglepő, ha zavargások kezdődnének, ahogyan az előző két választás után is.

Az amerikai külügyminisztérium szankciókkal fenyegette meg az országot arra az esetre, ha nem számolják igazságosan a szavazatokat.

A Gabonba küldött 80 katona Trump szerint addig marad a térségben, amíg a helyzet nem válik ott ismét legalább a választásokat megelőző szintig biztonságossá. (Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.