Az USA katonákat telepít Gabonba, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő amerikaiakat védjék

külföld
2019 január 06., 13:27
comments 55

Donald Trump pénteken bejelentette, hogy az amerikai hadsereg kis számú katonai egységet küld Gabonba annak érdekében, hogy a Gabonhoz közeli Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) tartózkodó amerikai állampolgárokra vigyázzanak. Ezt azért lépték meg épp most, mert a KDK-ben elnökválasztást tartanak a hétvégén.

A választás eredményét várhatóan vasárnap este közlik, de előfordulhatnak késések a szavazatok összesítésében.

A választáson a jelenlegi elnök, Joseph Kabila szeretné átmenteni hatalmát, pártja a kijelölt utódot, Emmanuel Ramazani Shadaryt támogatja. Több megfigyelő is jelezte, hogy a választáson törvénytelenségek is előfordulhatnak, így az eredmény bejelentése után nem lenne meglepő, ha zavargások kezdődnének, ahogyan az előző két választás után is.

Az amerikai külügyminisztérium szankciókkal fenyegette meg az országot arra az esetre, ha nem számolják igazságosan a szavazatokat.

A Gabonba küldött 80 katona Trump szerint addig marad a térségben, amíg a helyzet nem válik ott ismét legalább a választásokat megelőző szintig biztonságossá. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.