Egy új szaúdi jogszabály kötelezi a bíróságokat, hogy legalább sms-ben értesítsék a nőket, akiktől elvált a férjük

Szaúd-Arábiában, ahogy annyi minden más, a válások sem úgy mennek, ahogyan Európában. A királyságban a férfiaknak sokkal több joguk van az egész folyamatban, kezdeményezik a válást, amit akár a feleségük jelenléte és értesítése nélkül is kimond a bíróság. Éppen ezért nem volt ritka, hogy a férfiak a feleségeik tudta nélkül váltak el.

Szaúdi nők moziznak a "Rövidfilmverseny 2" fesztiválon 2017. október 20-én a Fahad Király Kulturális Központban Rijádban.Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

Most egy új jogszabály azonban arra kötelezi a bíróságokat, hogy sms-ben értesítsék a nőket a családi státuszuk megváltozásáról. Ezután a nők betekinthetnek a válásukkal kapcsolatos dokumentumokba is az igazságügyi minisztérium honlapján keresztül.

Szaúd-Arábiában Mohamed bin Szalman koronaherceg, az ország tényleges vezetője több területen is modernizálni igyekszik, tavaly végre engedélyezték nők számára is az autóvezetést, és hogy belépjenek sportcsarnokokba. Emellett azonban több nőjogi aktivistát is letartóztattak az országban, és sok nő inkább menekültként él külföldön, minthogy visszatérjen Szaúd-Arábiába, ahol elnyomás vár rá. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.