Egy új szaúdi jogszabály kötelezi a bíróságokat, hogy legalább sms-ben értesítsék a nőket, akiktől elvált a férjük

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szaúd-Arábiában, ahogy annyi minden más, a válások sem úgy mennek, ahogyan Európában. A királyságban a férfiaknak sokkal több joguk van az egész folyamatban, kezdeményezik a válást, amit akár a feleségük jelenléte és értesítése nélkül is kimond a bíróság. Éppen ezért nem volt ritka, hogy a férfiak a feleségeik tudta nélkül váltak el.

Szaúdi nők moziznak a "Rövidfilmverseny 2" fesztiválon 2017. október 20-én a Fahad Király Kulturális Központban Rijádban.Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

Most egy új jogszabály azonban arra kötelezi a bíróságokat, hogy sms-ben értesítsék a nőket a családi státuszuk megváltozásáról. Ezután a nők betekinthetnek a válásukkal kapcsolatos dokumentumokba is az igazságügyi minisztérium honlapján keresztül.

Szaúd-Arábiában Mohamed bin Szalman koronaherceg, az ország tényleges vezetője több területen is modernizálni igyekszik, tavaly végre engedélyezték nők számára is az autóvezetést, és hogy belépjenek sportcsarnokokba. Emellett azonban több nőjogi aktivistát is letartóztattak az országban, és sok nő inkább menekültként él külföldön, minthogy visszatérjen Szaúd-Arábiába, ahol elnyomás vár rá. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.