Egy új szaúdi jogszabály kötelezi a bíróságokat, hogy legalább sms-ben értesítsék a nőket, akiktől elvált a férjük

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szaúd-Arábiában, ahogy annyi minden más, a válások sem úgy mennek, ahogyan Európában. A királyságban a férfiaknak sokkal több joguk van az egész folyamatban, kezdeményezik a válást, amit akár a feleségük jelenléte és értesítése nélkül is kimond a bíróság. Éppen ezért nem volt ritka, hogy a férfiak a feleségeik tudta nélkül váltak el.

Szaúdi nők moziznak a "Rövidfilmverseny 2" fesztiválon 2017. október 20-én a Fahad Király Kulturális Központban Rijádban.Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

Most egy új jogszabály azonban arra kötelezi a bíróságokat, hogy sms-ben értesítsék a nőket a családi státuszuk megváltozásáról. Ezután a nők betekinthetnek a válásukkal kapcsolatos dokumentumokba is az igazságügyi minisztérium honlapján keresztül.

Szaúd-Arábiában Mohamed bin Szalman koronaherceg, az ország tényleges vezetője több területen is modernizálni igyekszik, tavaly végre engedélyezték nők számára is az autóvezetést, és hogy belépjenek sportcsarnokokba. Emellett azonban több nőjogi aktivistát is letartóztattak az országban, és sok nő inkább menekültként él külföldön, minthogy visszatérjen Szaúd-Arábiába, ahol elnyomás vár rá. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.