Egy új szaúdi jogszabály kötelezi a bíróságokat, hogy legalább sms-ben értesítsék a nőket, akiktől elvált a férjük

külföld
2019 január 06., 17:43
comments 268

Szaúd-Arábiában, ahogy annyi minden más, a válások sem úgy mennek, ahogyan Európában. A királyságban a férfiaknak sokkal több joguk van az egész folyamatban, kezdeményezik a válást, amit akár a feleségük jelenléte és értesítése nélkül is kimond a bíróság. Éppen ezért nem volt ritka, hogy a férfiak a feleségeik tudta nélkül váltak el.

Szaúdi nők moziznak a "Rövidfilmverseny 2" fesztiválon 2017. október 20-én a Fahad Király Kulturális Központban Rijádban.
photo_camera Szaúdi nők moziznak a "Rövidfilmverseny 2" fesztiválon 2017. október 20-én a Fahad Király Kulturális Központban Rijádban. Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

Most egy új jogszabály azonban arra kötelezi a bíróságokat, hogy sms-ben értesítsék a nőket a családi státuszuk megváltozásáról. Ezután a nők betekinthetnek a válásukkal kapcsolatos dokumentumokba is az igazságügyi minisztérium honlapján keresztül.

Szaúd-Arábiában Mohamed bin Szalman koronaherceg, az ország tényleges vezetője több területen is modernizálni igyekszik, tavaly végre engedélyezték nők számára is az autóvezetést, és hogy belépjenek sportcsarnokokba. Emellett azonban több nőjogi aktivistát is letartóztattak az országban, és sok nő inkább menekültként él külföldön, minthogy visszatérjen Szaúd-Arábiába, ahol elnyomás vár rá. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.