Trump szerint egy jemeni légitámadásban megölték a USS Cole romboló elleni terrortámadás kitervelőjét

külföld
2019 január 06., 16:42
comments 85

Donald Trump a Twitteren jelentette be, hogy egy amerikai légitámadás Jemenben végzett Dzsamal al-Badawival, az al-Kaida terroristájával. Al-Badawit gyanították a hatóságok a 2000-ben a USS Cole ellen elkövetett merénylet hátterében.

A USS Cole az Amerikai Haditengerészet irányított rakétákkal felszerelt rombolója, 2000. október 12-én éppen a jemeni Áden kikötőjében tankolt, amikor öngyilkos merényletet követtek el ellene. A robbanásban 17 matróz meghalt, további 39 megsérült, a hajó pedig súlyos károkat szenvedett, de később újra hadrendbe tudták állítani. A támadás elkövetését az al-Kaida vállalta.

A USS Cole oldala a merénylet után
photo_camera A USS Cole oldala a merénylet után Fotó: Wikipedia

Az amerikaiak 2003 óta keresték Dzsamal al-Badawit, még több millió dolláros nyomravezetői díjat is felajánlottak annak, aki segít az elfogásában. A férfi még börtönben is volt Jemenben, de kiengedték ahelyett, hogy kiadták volna az amerikaiaknak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.