Trump tanácsadója szerint csak akkor hagyják ott az amerikaiak Szíriát, ha legyőzték az ISIS-t, és ha biztonságban vannak a kurdok a törököktől

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Donald Trump amerikai elnök komoly vihart kavart, mikor bejelentette, az amerikaiak kivonulnak Szíriából. Az elnök nem beszél arról, pontosan mikor és hogyan történik meg ez, szavai alapján azonban úgy tűnt, gyorsan. A bejelentés után le is mondott Jim Mattis, Trump védelmi minisztere.

John BoltonFotó: MANDEL NGAN/AFP

Most John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója egy jeruzsálemi előadáson igyekezett finomítani Trump kijelentését. Bolton azt mondta, az amerikaiak csak abban az esetben vonják ki erőiket Szíriából, ha véglegesen legyőzték az ISIS maradványait is, és ha biztosítékokat kapnak arról, hogy a törökök nem fogják megtámadni az amerikaiakkal szövetségben harcoló kurdokat.

Ez két szempontból aggályos: egyrészt nem tudni, létezik-e egyáltalán olyan, hogy egy ilyen nem hagyományos háborúban bármikor is véglegesen legyőzzék az ellenséget. Az amerikaiak afganisztáni és iraki tapasztalatai alapján nem nagyon. A másik gond pedig az, hogy a török-kurd szembenállás egyelőre nem látszik oldódni, Boltonra reagálva Recep Tayyip Erdogan török elnök irodája ki is adott egy közleményt, amely szerint irracionális félelem, hogy a törökök egy esetleges amerikai kivonulás után megtámadnák a kurdokat. Igaz, hozzátették azt is, hogy a Törökországban többnyire terrorcsoportokként kezelt kurd fegyveres alakulatok Ankara szerint igazából nem is a szíriai kurdokat képviselik, hanem az ISIS elleni harc ürügyén mindenféle terrorcselekményt készítenek elő.

A török kormány egyébként évtizedek óta mindig így reagál, ha a térségben bárhol megerősödnek a kurdok, mert attól tartanak, hogy az iraki vagy a szíriai kurdok támogatásán keresztül a törökországi függetlenségpárti kurdok is megerősödnek. (AP)