Trump tanácsadója szerint csak akkor hagyják ott az amerikaiak Szíriát, ha legyőzték az ISIS-t, és ha biztonságban vannak a kurdok a törököktől

külföld
2019 január 06., 15:21
comments 147

Donald Trump amerikai elnök komoly vihart kavart, mikor bejelentette, az amerikaiak kivonulnak Szíriából. Az elnök nem beszél arról, pontosan mikor és hogyan történik meg ez, szavai alapján azonban úgy tűnt, gyorsan. A bejelentés után le is mondott Jim Mattis, Trump védelmi minisztere.

John Bolton
photo_camera John Bolton Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Most John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója egy jeruzsálemi előadáson igyekezett finomítani Trump kijelentését. Bolton azt mondta, az amerikaiak csak abban az esetben vonják ki erőiket Szíriából, ha véglegesen legyőzték az ISIS maradványait is, és ha biztosítékokat kapnak arról, hogy a törökök nem fogják megtámadni az amerikaiakkal szövetségben harcoló kurdokat.

Ez két szempontból aggályos: egyrészt nem tudni, létezik-e egyáltalán olyan, hogy egy ilyen nem hagyományos háborúban bármikor is véglegesen legyőzzék az ellenséget. Az amerikaiak afganisztáni és iraki tapasztalatai alapján nem nagyon. A másik gond pedig az, hogy a török-kurd szembenállás egyelőre nem látszik oldódni, Boltonra reagálva Recep Tayyip Erdogan török elnök irodája ki is adott egy közleményt, amely szerint irracionális félelem, hogy a törökök egy esetleges amerikai kivonulás után megtámadnák a kurdokat. Igaz, hozzátették azt is, hogy a Törökországban többnyire terrorcsoportokként kezelt kurd fegyveres alakulatok Ankara szerint igazából nem is a szíriai kurdokat képviselik, hanem az ISIS elleni harc ürügyén mindenféle terrorcselekményt készítenek elő.

A török kormány egyébként évtizedek óta mindig így reagál, ha a térségben bárhol megerősödnek a kurdok, mert attól tartanak, hogy az iraki vagy a szíriai kurdok támogatásán keresztül a törökországi függetlenségpárti kurdok is megerősödnek. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.