Váratlanul lemondott V. Muhammad malajziai király

Váratlanul lemondott trónjáról V. Muhammad malajziai uralkodó – jelentette be a királyi palota. A hithű muzulmánnak tartott V. Mohammad állítólag feleségül vett egy volt orosz szépségkirálynőt.

Malajzia 15. királya, V. Muhammad 2018. július 17-én Kuala Lumpurban.Fotó: Mohd Rasfan/AFP

V. Muhammadot 2016 decemberében koronázták meg, és 2 évig volt az ország protokolláris tisztségeket betöltő államfője.

A lemondását nem indokolták, de egyes hírek szerint a lemondása előtt novembertől 2 hónapig betegszabadságon volt. Ezzel egy időben azt is híresztelték, hogy V. Muhammad szüneteltette az uralkodást, mivel feleségül vett egy volt orosz szépségkirálynőt.

A 49 éves V. Muhammad volt a délkelet-ázsiai ország 15. uralkodója. Nagy-Britanniában tanult, a délkelet-ázsiai ország történetében ő volt az egyik legfiatalabb király. Eddig Malajzia konzervatív-iszlamista északi szövetségi államának, Kelantannak volt a szultánja, és a trónon az ország addigi legidősebb királyát, a 89 éves Ibni al-Marhum Tuanku Abdul Halimot váltotta, aki kivételesen kétszer is viselte a vezetői tisztséget. V. Muhammad az extrém sportok és az autók nagy kedvelője, futóversenyeken vett részt, és a laza utcai viseletet részesítette előnyben.

Malajzia uralkodóját, aki egyben a hadsereg parancsnoka is, nagy tisztelet övezi, annak ellenére, hogy a szerepe jelképes, a politikai hatalom ugyanis a kormányfő kezében összpontosul. A király bírálata tilos az országban, a portréja pedig ott díszeleg minden középület falán.

A közel 29 milliós Malajziában 5 évente választással kerül trónra az új király, ami a világon egyedülálló. (MTI)