A thai hatóságok nem adják ki Szaúd-Arábiának a 18 éves, szökésben lévő lányt

Tbg
2019 január 7., hétfő 10:29
224

Sajtótájékoztatón jelentette be a thai bevándorlási hivatal, hogy nem toloncolják ki az országból azt a 18 éves lányt, aki családja bosszúja miatt menekült el Szaúd-Arábiából, ám a thai reptéren szaúdi és kuwaiti diplomaták elkobozták útlevelét.

Arról azonban egyelőre nincs új hír, hogyan oldódhatna meg az ügy.

Rahaf Mohammed al-Qunun Ausztráliába szökött volna, oda ugyanis érvényes vízuma van, ám útlevél nélkül nem utazhat tovább Bangkokból. Attól tartva, hogy kitoloncolják, bezárkózott egy hotelszobába, és onnan illetve egy ismerősén keresztül tudósít.

A thai hatóságok szándéka szintén nem ismert: thai ügyvédek ugyanis azt kérték  a bevándorlási hivataltól, hogy a kitoloncolást azonnal függesszék fel, mivel a lány kiléte nem tisztázott, nincsenek dokumentumai. Ezt a bíróság elutasította, ám ezután közölte a bevándorlási hivatal, hogy ennek ellenére egyelőre nem toloncolják ki az országból.

Qunun korábban közölte, hogy menedékjogot kér Ausztráliától, Nagy-Britanniától, az Egyesült Államoktól és Kanadától. Ezek az országok nem reagáltak, támogatásukról biztosította viszont Qununt a thaiföldi német nagykövet.

A Guardiannak közben sikerült elérni azt a nőt, aki Qununnak segített, segít a szökésben: a húszéves , szintén szaúdi nő egy éve ismeri Qununt, online ismerkedtek össze. Mint a Guardiannak elmondta, ő már egy éve él Ausztráliában, miután szintén megszökött Szaúd-Arábiából.

Igazoltnak látja Qunun állításait, valóban veszélyben van a 18 éves lány élete, ugyanis főbenjáró bűnt követett el már azzal, hogy elhagyta az iszlám vallást. Ezért Szaúd-Arábiában konzervatívabb családokban halállal lehet büntetni valakit, ráadásul a nők elleni erőszakot nemhogy tiltják, kifejezetten bátorítják. Qununt már a saját unokatestvére is megfenyegette, hogy „a vérét akarja ontani”. Qunun az ország észak-nyugati részéből,  Ha’il-ból származik.

Qunun barátja azt is elmondta, Qunun azért is menekült el, mert feministaként semmiféle jövőt nem tudott magának elképzelni az arab országban. 

A helyi szaúdi nagykövetség közben reagált az ügyre: szerintük a lány azért nem akar hazamenni, mert nincs repülőjegye, az útlevele pedig - állítása ellenére - nála van. (Guardian/Evening Standard)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt