Az évtized legjobb sorozatát is díjazták, de a koronát Lady Gaga fejére tették föl

FILM
2019 január 07., 03:49
comments 147

Magyar idő szerint vasárnap éjjel átadták a Golden Globe-díjakat, a külföldi szakírók által megszavazott díjak gáláját az Oscar előszobájaként, lépcsőjeként, blablabla szokás hívni. Azok kedvéért, akik eddig szatyorban éltek, elárulom, azért van ez így, mert az itt díjazott filmek és alkotók a tapasztalatok szerint gyakran megkapják a hollywoodi mércével legfontosabbnak tartott, lassan szintén aktuális Oscar-díjat is. A 79. gála annyira nem ígérkezett izgalmasnak, mint tavaly: akkor a metoo mozgalom miatt voltak várhatók forróbb pillanatok, de ahogy azt végül meg is írtuk, végül senkire se lett nagyon rábaszva az ajtó.

Az idei év szinte biztos befutóinak számított a Csillag születik Lady Gagával és az elsőfilmes rendezővel, Bradley Cooperrel, a Dick Cheneyről szóló Vice Christian Bale főszereplésével és a Magyarországon a Foglalkozásuk: amerikai néven futó, The Americans című, idén lezárult sorozat. A Csillag születiket szerencsére nem díjazták túl, de így is Lady Gagáról szólt az este nagyobb része.

A házigazdák: Sandra Oh és Andy Samberg
photo_camera A házigazdák: Sandra Oh és Andy Samberg Fotó: Jordan Strauss/Invision

Az idei Golden Globe nem volt sem botrányos, sem különleges, de az azért érezhető volt, hogy megpróbálták helyrehozni azokat a hibákat, melyeket a metoo-botrány közepén követtek el. Kezdve azzal, hogy bár három egymást követő éven át Tina Fey és Amy Poehler vezették a gálát, és tavaly meg sajnos Seth Meyers, idén úgy döntöttek a szervezők, a koreai származású Sandra Oh és Andy Samberg lesznek az est házigazdái. Oh-t emelett díjra is jelölték, amit végül meg is kapott.

Az est felvezetése annyira nem volt vicces, inkább csak finoman alázta a két műsorvezető a vendégeket és Hollywoodot, viszont Sandra Oh érzelmes monológot nyomott, melyet arra hegyezett ki, mennyire ignorálja és taszítja mellékszerepekbe az amerikai filmipar az ázsiai származású színészeket. (Emma Stone - utalva egy korábbi hibás döntésére, amikor bevállalta, hogy fehér létére ázsiai karaktert játszik - be is kiabálta, hogy "sajnálom!"). A legjobb dráma kategóriában végül a Bohém rapszódia nyert.

Ez az este azonban valójában végig Lady Gagáról szólt.

photo_camera Fotó: KEVIN WINTER/AFP

Ami kicsit érthetetlen, hiszen az énekesnő egy inkább középszerű filmben játszott csak - egyébként tényleg elég jól. A Csillag születik Bradley Cooper első rendezése, a színész több interjúban is említette, hogy nagyon sokan próbálták lebeszélni arról, hogy épp ezzel a remake-kel debütáljon, és lássuk be, jóakaróinak volt okuk az aggodalomra. A Csillag születiknek ez már a harmadik feldolgozása, az eredeti 1937-ben készült, és hét Oscar-díjra jelölték. A sztori nem sokat változott az 1954-es, az 1976-os remake-ben sem: egy idős, sikeres férfi, akinek már leáldozóban van a karrierje, beleszeret egy fiatal, tehetséges nőbe, aki neki köszönhetően villámgyorsan válik sikeressé. A férfi azonban alkoholista, és a nő kedvéért sem képes már megváltozni. Végig lehet nézni, persze, de az minimum indokolatlan, hogy erről szóljon az egész gála.

Persze minek álnaivkodom: egy olyan díjátadóról beszélünk, ahol minden idők egyik legjobb sorozatát, a Drótot sosem díjazták, és ahol még a Mad Men is csak három szobrot kapott kilenc évada során. Azt már nem is említem, hogy a The Atlantát idén még csak nem is jelölték. Az viszont jó hír, hogy az elmúlt tíz év talán legjobb amerikai sorozata, a The Americans csak elhozta a legjobb sorozatnak járó díjat dráma kategóriában. Még ha eddig magasan tettek is a gálán az egész sorozatra.

link Forrás

A Foglalkozásuk: amerikai az elmúlt évtized legjobb sorozata, 2018-ban, a hatodik évaddal ért véget. A nyolcvanas években játszódó sorozat két orosz kém és a már az Egyesült Államokban született gyerekeik története. A magukat amerikainak kiadó házaspárt fiatal koruktól arra trenírozta a KGB, hogy megtelepedjenek és családot alapítsanak Washington DC egyik külső kerületében, de valójában a Szovjetuniónak dolgoznak. Az utolsó évad idején már színre lép Gorbacsov, ami nem teszi könnyebbé a család amúgy sem egyszerű életét, mindenesetre ilyen parádés finálét nagyon ritkán látni, mint amilyen a Foglalkozásuk: amerikai utolsó része volt.

De visszatérve Lady Gagához és a Csillag születikhez, amikről valójában ez az este szólt: 

az énekesnő eleve nyertesnek öltözve érkezett az eseményre: levendula színű Valentino-ruhában, kék hajjal, a testén összesen 5 millió dollárt érő gyémántokkal. Ezzel állítólag Judy Garland (az 1954-es remake sztárja) előtt tisztelgett, de az azért látható volt, hogy ő ide ünnepelni érkezett. Ehhez képest nem nagyon sikerült nyerni, de a film legfontosabb betétdaláért, a Shallow-ért azért csak felmarkolhattak egy szobrot. Igaz, a dal szerzője nem Gaga, hanem Mark Ronson.

link Forrás

A másik nagy esélyes, a Vice a hat jelölésből végül csak egy szobrot tudott elhozni. Adam McKay fekete komédiája George W. Bush alelnökéről, Dick Cheney-ről az est legnagyobb esélyese volt, de csak a férfi főszereplőnek járó díjat tudta elhozni. Christian Bale szokásához hűen ezért a szerepért is teljesen új testet öltött (csak ezúttal dietetikus segítségét kérte és külön edzett a nyakára(!)).

Bale köszönőbeszédében a sátánnak köszönte meg, hogy inspirációt adott az egykori alelnök megformálásához.

Az est másik nagy nyertese a Roma, a mexikói rendező, Alfonso Cuarón alkotása, ami nemcsak a legjobb külföldi filmért, de a legjobb rendezésért is díjat kapott. 

link Forrás

A gála egyik legnagyobb vesztese a Vice női főszereplője, Amy Adams, akit hiába jelölnek folyton a Golden Globe-on, nem nagyon tud nyerni - most is így lett, ami a Twitteren már most kisebb forradalmat váltott ki. Az egyik legnagyobb meglepetés azonban Richard Madden győzelme volt: őt leginkább a Trónok harcából ismerhetjük, de a sorozatot, amiért a díjat kapja, viszonylag kevesen láthatták. Ez a Bodyguard, melynek kvalitásairól annyit szeretnék elmondani, hogy bár majdnem a végéig néztem, amikor Sarkadi kolléga megkérdezte, végignéztem-e, inkább megkértem, mesélje el, mi a vége, annyival is beljebb vagyok.

Az idei Golden Globe nyertesei:

Legjobb dráma 

Bohém rapszódia

A legjobb vígjáték/musical

Zöld könyv 

A legjobb női főszereplő (dráma)

Glenn Close (The Wife)

A legjobb férfi főszereplő (dráma)

Rami Malek (Bohém rapszódia)

A legjobb női főszereplő (vígjáték/musical)

Olivia Colman (A kedvenc)

A legjobb férfi főszereplő (vígjáték/musical)

Christian Bale (Vice)

A legjobb női mellékszereplő

Regina King (If Beale Street Could Talk)

A legjobb férfi mellékszereplő

Mahershala Ali (Zöld könyv)

A legjobb rendező

Alfonso Cuaron (Roma)

A legjobb idegen nyelvű film

Roma (Mexikó)

A legjobb forgatókönyv

Brian Hayes Currie, Peter Farrelly & Nick Vallelonga (Zöld könyv)

A legjobb animációs film

Spider-man: Into the Spider-Verse

Tévé:

Legjobb sorozat (dráma)

Foglalkozásuk: Amerikai

A legjobb színész (drámai sorozat)

Richard Madden, (Bodyguard)

A legjobb színésznő (drámai sorozat)

Sandra Oh (Killing Eve) 

Legjobb vígjáték/musical sorozat

The Kominsky Method

A legjobb színész (vígjáték/musical sorozat)

Michael Douglas, (The Kominsky Method)

A legjobb színésznő (vígjáték/musical sorozat)

Rachel Broshnahan, (The Marvelous Mrs. Maisel)

A legjobb minisorozat/ tévéfilm

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story

A legjobb színész (minisorozat/tévéfilm)

Darren Criss (The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story)

A legjobb színésznő (minisorozat/tévéfilm)

Patricia Arquette (Escape at Dannemora)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.