Besült a magyar vadász puskája Erdélyben, amikor rátámadt egy kanmedve

Vasárnap medve támadt egy Magyarországról érkezett vadászra Székelyföldön, akit válltöréssel és zúzódásokkal kellett kórházba szállítani. Az 54 éves áldozatot a székelyudvarhelyi kórházban műtötték meg, hétfőn már elhagyhatta a kórházat.

Balázs Sándor, a hajtóvadászatot rendező a Szalon Vadásztársulat igazgatója a Székelyhon.hu-nak elmondta, hogy a támadás az udvarhelyszéki Tordátfalva és Gagy közötti részen történt. A hajtás során többször is kijött az erdőből a „nagyon nagynak mondható kanmedve”, ami végül a várakozó vadászra támadt. A férfi megpróbált rálőni, de nem sült el a puskája. Végül a többi vadász többször a levegőbe lőtt, amitől az állat megijedt és elmenekült.

A férfit vasárnap megműtötték, de a vadásztársaság vezetője szerint Székelyudvarhelyen nem tudtak neki veszettség elleni oltást adni, ezért haza kell utaznia, hogy mielőbb megkaphassa a szérumot.

Az idén ez volt az első medvetámadás Hargita megyében. Romániában egyre több gondot okoz a túlszaporodott medveállomány, miután betiltották a vadászatukat. A környezetvédelmi tárca 2016 előtt évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a Dacian Cioloș vezette kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 barnamedve él.  (Transindex/Székelyhon)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.