Elhagyta a hotelszobáját a Thaiföldre menekült szaúdi lány

külföld
2019 január 07., 17:32
comments 280

Hétfő este hagyta el a bangkoki repteret az a 18 éves szaúdi nő, aki a családja bosszúja elől akart Ausztráliába menekülni. Most az ENSZ menekültügyi főbiztossága vette védelme alá. 

Rahaf Mohammed al-Qunun vasárnap érkezett Kuwaitból a thaiföldi reptérre. Családjával nyaralni volt Kuwaitba, ezt kihasználva szökött meg. Azonban a thaiföldi tranzitzónában váratlanul szaúdi és kuwaiti diplomaták jelentek meg, és annak ellenére, hogy thaiföldi területen tartózkodott, elkobozták tőle útlevelét.

photo_camera Rahaf Mohammed al-Qunun találkozik a thai hatóságok embereivel Fotó: -/AFP

A nő egyébként azért szökött el családjától, mert nem akart kényszerházasságot kötni, ahogy azt a szaúd-arábiai nőknek muszáj. Korábban azért zárta be családja hat hónapra a szobájába, mert az apai tiltás ellenére levágta a haját. Szaúd-Arábiában nem büntetik a családon belüli, nők elleni erőszakot, sőt ehhez joga van a családfőnek. A lány tovább szeretne tanulni, de mint írja, erre nincs lehetősége az országban, ahol a hatályos törvények szerint ahhoz is egy férfi engedélye kell, hogy egy nő dolgozhasson.

Rahaf Mohammed Ausztráliában kért volna menedékjogot, de útlevél nélkül ez szinte lehetetlen, továbbutazni sem tud. Miután elvették az útlevelét, elbarikádozta magát egy hotelszobában, és  egy videóban az ENSZ-től kér menedékjogot.

A thai hatóságok először felajánlották neki a lehetőséget, hogy felszállhat egy Kuwaitba tartó járatra, de a lány szerint Kuwaitba családja várna rá, ezért nem jött ki a szobájából. Később a thai bevándorlási hivatal bejelentette, hogy nem toloncolják ki az országból. Miután Rahaf Mohammed elhagyta a hotelszobáját, a thai hatóságok közölték, hogy a nő státuszát az  ENSZ menekültügyi főbiztossága fogja elbírálni. Azt ígérték, amennyire tudnak, vigyáznak rá. Hozzátették:

„Thaiföld a mosoly országa. Senkit sem küldünk a halálba.”

Közben Rahaf Mohammed arról posztolt a Twitteren, hogy az apja megérkezett Thaiföldre, ami nagyon aggasztja és fél tőle, de most biztonságban érzi magát az ENSZ védelme alatt. Már az útlevelét is visszakapta. 

Thaiföld nem tagja az ENSZ menekültügyi egyezményének, ezért nem ad védelmet a menedékkérőknek, habár 100 ezer menekült tartózkodik az országban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.