Várkapitányságot alapított a Miniszterelnökség

A budai várbeli kormányzati beruházásokat is felügyelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából a Miniszterelnökség felügyelete alatt az év végén létrejött a Várkapitányság Nonprofit Zrt., írja a Céginfó adatai alapján a Napi.hu.

A lap megemlíti, hogy  a Várkapitányság igazgatóságának tagja 2023 végéig Fodor Gergely, akit 2018 nyarán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nevezett ki a budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások koordinálására. A háromtagú igazgatóság tagja még Koltay András (Koltay Gábor filmrendező fia) és Sepsey Balázs (Sepsey Tamás volt MDF-es képviselő, az ÁSZ egykori főigazgató helyettesének fia) is.

A Várkapitányság nagy költségvetéssel gazdálkodhat: a budai vár és a várnegyed megújítását célzó tervre a 2019-ben is 10,63 milliárd forintot szánt a költségvetés. Azonban korábban nem volt minden rendeben a Várban zajló beruházások körül, hiszen a Budavári Kft. tevékenységét még az Állami Számvevőszék is átláthatatlannak tartotta. A hivatal az állami tulajdonban lévő társaság 2013-2016-os tevékenységét vizsgálta és jelentésében megállapította: a közvagyonnal való felelős gazdálkodás nem volt biztosított, a cég a közzétételi kötelezettségének nem tett eleget, ezért tevékenysége nem volt átlátható. (via napi.hu