Trump kampányfőnöke oroszokkal osztotta meg a belső felméréseik eredményeit

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az FBI szerint az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatokat fenntartó orosz munkatársával, Konsztantyin Kilimnyikkel osztotta meg 2016-ban Donald Trump kampányának belső felméréseit Trump akkori kampányfőnöke, Paul Manafort. Az adócsalásért már elítélt Manafortot az oroszügyi vizsgálatot vezető különleges ügyész, Robert S. Mueller azzal vádolja, hogy megsértette vádalkuját, és tudatosan hazudott kihallgatásain. Például erről is.

Manafort, aki súlyos eladósodottsága ellenére 2016 tavaszán ingyen vállalta Trump kampányfőnökségét, a poszt elfoglalása után lépett újra kapcsolatba Kilimnyikkel, akivel 2005-ben kezdett együttműködni. Egy emailben azt írta, hogy a kampányban betöltött szerepétől azt reméli, hogy hamarosan "újra egész lehet", vagyis meg tudja téríteni adóságait. Hitelezői között volt például az orosz oligarcha, Oleg Gyeripaszka. Manafort levelében azt kérte Kilimnyiktől, hogy ajánlja fel Gyeripaszkának, hogy rendszeres tájékoztatást ad Donald Trump kampányáról. Gyeripaszka tagadja, hogy ilyen tájékoztatást kapott volna.

A Post próbálta elérni az Oroszországban tartózkodó Kilimnyiket, aki egyelőre nem reagált a megkeresésükre.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.