Versenyt és spórolást ígértek: 50 milliárdot költött reklámra egyetlen cégnél a kormány tavaly

POLITIKA
2019 január 08., 10:13
comments 166

Minden eddiginél többet,

50 milliárd forintot költött kommunikációra a kormány 2018-ban,

írja a G7. Ezzel 2017 után ismét a magyar reklámpiac legnagyobb hirdetője lett a kabinet, ami egyedülálló a világon. A CANnual Report régiós reklámpiaci jelentés szerint Közép-Európában nincs még egy olyan ország, ahol az állam szerepelne Top10 legtöbbet hirdetésre költő közt, nemhogy az első helyen álljon. A G7 beszámolója szerint

  • az ötvenmilliárd közel 40 százalékát a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda hozta össze: 19 milliárd forint ment el a "kékplakátos" kormányzati kampányokra.
  • Mögötte a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. végzett 12 milliárddal.

És az ötven milliárdot egyetlen beszállítónak fizette ki a kormány:

Balásy Gyula két cége, a New Land és a Lounge 48,5 milliárdról állíthatott ki számlát 2018-ban.

Pedig az állami hirdetéseket bonyolító Nemzeti Kommunikációs Hivatal 2015-ös felállításakor két dolgot ígért az Orbán-kormány:

versenyt és spórolást.

Nobilis Márton, a hivatal akkori elnöke a a Portfoliónak adott interjújában kijelentette: a központosított hirdetésbonyolítás célja, hogy "a reklámköltéseket és a kommunikációs beszerzéseket olcsóbbá tegye az állam, hatékonyabban használják fel a költségvetési forrásokat." A 25 milliárd forint keretösszegű tender során három céget hoztak ki nyertesnek, Nobilis szerint azért, hogy "minden egyes lehívás alkalmával újra és újra versenyezni fognak, és mindig a legolcsóbb fog nyerni". Miután a háromból két cég júliusban kiesett, csak Balásyék nyernek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.