Nagyon távoli galaxisból érkező, rejtélyes rádióhullámok tartják lázban a csillagászokat

2019 január 9., szerda 19:59
423

A hullámokat egy kanadai teleszkóp rögzítette, és egyelőre sem az eredetük, sem egyéb tulajdonságuk nem ismert. 

A gyors rádiókitörések (azaz FRB-k) a kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei. A 13 regisztrált kitörések között volt egy nagyon szokatlannak számító, ismétlődő jel is, ami ugyanabból az 1,5 milliárd fényévre lévő forrásból származott. Hasonló jelenséget eddig mindössze egyszer regisztráltak csillagászok, akkor egy másik teleszkóp megfigyelései alapján. 

Az University of British Columbia (UBC) asztrofizikusa, Ingrid Stairs szerint tudva, hogy ez már a második észlelés, sejthető, hogy további ismétlődő FRB-k vannak odakinn, és ha ezeket sikerül befogni, akkor talán lehetségessé válik, hogy megértsék ezt a kozmikus rejtvényt. 

Az Okanagan völgyébe telepített, négy darab 100 méter széles antennával felszerelt teleszkóp csak tavaly állt munkába, de a 13 rádiókitörést szinte azonnal befogta. Ezeket az eredményeket publikálták most a Nature-ben. 

Neutroncsillagok összeolvadásáról készített illusztráció Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library

Világszerte eddig nagyjából 60 gyors rádiókitörést detektáltak a csillagászok, és kettőt, amely ismétlődő volt. Ugyanakkor feltételezéseik szerint precízebb technológiával naponta akár több mint ezer FRB lenne felfedezhető. 

Arról is számos elmélet született már, hogy mi okozza ezeket a jeleket. A konzervatívabb találgatások például olyan neutroncsillagról szólnak, amelynek nagyon gyorsan pörgő mágneses mezője volt, illetve két neutroncsillag összeolvadását sejtik a jelek mögött, de vannak persze olyanok is, akik egy idegen civilizáció, esetleg egy idegen űrhajó jeleik sejtik az észlelések mögött. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt