Nagyon távoli galaxisból érkező, rejtélyes rádióhullámok tartják lázban a csillagászokat

TUDOMÁNY
2019 január 09., 19:59
comments 418

A hullámokat egy kanadai teleszkóp rögzítette, és egyelőre sem az eredetük, sem egyéb tulajdonságuk nem ismert. 

A gyors rádiókitörések (azaz FRB-k) a kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei. A 13 regisztrált kitörések között volt egy nagyon szokatlannak számító, ismétlődő jel is, ami ugyanabból az 1,5 milliárd fényévre lévő forrásból származott. Hasonló jelenséget eddig mindössze egyszer regisztráltak csillagászok, akkor egy másik teleszkóp megfigyelései alapján. 

Az University of British Columbia (UBC) asztrofizikusa, Ingrid Stairs szerint tudva, hogy ez már a második észlelés, sejthető, hogy további ismétlődő FRB-k vannak odakinn, és ha ezeket sikerül befogni, akkor talán lehetségessé válik, hogy megértsék ezt a kozmikus rejtvényt. 

Az Okanagan völgyébe telepített, négy darab 100 méter széles antennával felszerelt teleszkóp csak tavaly állt munkába, de a 13 rádiókitörést szinte azonnal befogta. Ezeket az eredményeket publikálták most a Nature-ben. 

photo_camera Neutroncsillagok összeolvadásáról készített illusztráció Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library

Világszerte eddig nagyjából 60 gyors rádiókitörést detektáltak a csillagászok, és kettőt, amely ismétlődő volt. Ugyanakkor feltételezéseik szerint precízebb technológiával naponta akár több mint ezer FRB lenne felfedezhető. 

Arról is számos elmélet született már, hogy mi okozza ezeket a jeleket. A konzervatívabb találgatások például olyan neutroncsillagról szólnak, amelynek nagyon gyorsan pörgő mágneses mezője volt, illetve két neutroncsillag összeolvadását sejtik a jelek mögött, de vannak persze olyanok is, akik egy idegen civilizáció, esetleg egy idegen űrhajó jeleik sejtik az észlelések mögött. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.