Tömegesen hagyhatják ott az orvosok a Honvédkórházat, mert nem akarnak honvédségi állományba kerülni

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Azt írja a HVG, hogy tömegesen távozhatnak orvosok a Honvédkórházból, mert honvédségi állományba veszik őket.

A lap szerint orvosok, ápolók, műtősök és adminisztratív dolgozók is lázadnak, mivel a Honvédkórház több ezer, eddig közalkalmazotti státusban foglalkoztatott dolgozóját a Parlament tavalyi utolsó, botrányos ülésén elfogadott törvénnyel idén automatikusan az újonnan létrehozott, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba terelte.

A honvédelmi alkalmazottként katonákra vonatkozó szigorú szabályok alá kerülve például előre be kellene jelenteniük, ha külföldre akarnak utazni, vagy honvédelmi továbbképzésre kényszeríthetik őket. A törvény szerint az új jogviszony a közalkalmazottihoz képest többletjuttatásokat garantál (2019-ben például havi bruttó 39 200 forintos, 2022-re 63 ezer forintra növekvő bérkiegészítést), bizonyos többletkötelezettségeket sokan nem szívesen vállalnának.

A HVG szerint van olyan osztály, ahol minden orvos a felmondását tervezi, és újra a működésképtelenség szélére érhet a sürgősségi centrum.

A lap úgy tudja, a Honvédkórház 7 fővárosi és 5 vidéki telephelyének 3800 munkavállalójából alig 1000 volt eddig honvédségi állományban. (HVG)