Győzött az ellenzéki jelölt a kongói elnökválasztáson

Fotó: LUIS TATO/AFP

Felix Tshisekedi ellenzéki vezetőt nyilvánította győztesnek a Kongói Demokratikus Köztársaságban decemberben tartott elnökválasztás győztesének szerda éjszaka a központi választási bizottság (Céni).

Tshisekedi több mint 7 millió szavazatot, a leadott voksok 38,57 százalékát gyűjtötte be. Egyes megfigyelők szerint Joseph Kabila jelenlegi elnök kormánya valamilyen megállapodásra juthatott Tshisekedivel, miután látszott, hogy nem a kormánypárt jelöltje, Emmanuel Ramazani Shadary volt belügyminiszter nyeri a választást. Shadary négymillió voksot szerzett.

A választók összesen több mint 18 millió szavazatot adtak le.

A helyi katolikus egyház szerint ugyanakkor cáfolta a választási bizottság adatait, amely Tshisekedit hozta ki győztesnek. Az egyház püspöki konferenciájának (CENCO) egyik megfigyelői küldöttsége diplomatáknak azt mondta, hogy a szavazatok általuk elvégzett ellenőrzése szerint Martin Fayulu, egy másik ellenzéki jelölt győzött. 

A testület szerint csalások történtek a szavazatok összeszámlálásánál. A CENCO, amelyet az ország legbefolyásosabb és legmegbízhatóbb intézményének tartanak, negyvenezer megfigyelőt küldött a választások menetének felügyeletére,
Egyelőre nem világos, hogy az ellenzéki jelölt, Martin Fayulu megtámadja-e az elnökválasztás eredményét. Ő 6 millió szavazatot kapott (34 százalék), a közvélemény-kutatások alapján vezetett, és a csalásokra figyelmeztetett. Az alkotmánybíróságnak 14 napja lesz arra, hogy hitelesítse a választási bizottság eredményét. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.