Hirdetésben keres stewardesst a honvédség Orbán Viktor mellé

gazdaság
2019 január 10., 10:24
comments 345

Kissé meglepő fejléccel jelent meg a minap egy online álláshirdetés:

LÉGIUTASKÍSÉRŐ (szerződéses katona, Kecskemét)

Vajon miért lenne szüksége stewardessre egy hadseregnek?

Beleolvasva viszont hamar érthetővé válik, hogy miről van szó. A "különleges elvárások a beosztás betöltéséhez" rubrikánál ugyanis az szerepel, hogy

A319 Cabin Crew

Az angol kifejezés a légiutaskísérő angol szinomimája, az A319 pedig az Airbus repülőgépgyár egyik ismert utasszállító modellje. A honvédségnél korábban nem volt ilyen gép rendszerbe állítva, hogy 2018. elején kiderüljön, a hadsereg két ilyen gépet is vásárolt kétmilliárd forintért.

Az érzékeny fülűeknek már az gyanús lehetett, hogy a repülők 2018. februári bemutatóján Simicskó István honvédelmi miniszter azzal kezdte az Airbusok bemutatását, hogy

„Ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket."

Ennek megfelelően nemsokára sajtófotók bizonyították, hogy Orbán Viktor 2018 júliusában az egyik ilyen, 605-ös lajstromszámú géppel utazott Izraelbe

Innentől kezdve - nem függetlenül attól, hogy az újságok elkezdték követni a repülésfigyelő weboldalakat - sorozatban derült ki, hogy Orbán Viktor újra meg újra a papíron csapatszállítónak vett gépek valamelyikével utazott.

Egészen biztos, hogy Montenegróba és Salzburgba is így jutott el, illetve kirívó példaként egy minden szempontból magánjellegű útra is a "csapatszállítók" egyikét használta, amikor kiugrott Milánóba megnézni Kurtág György operájának bemutatóját a Scalában.

Az, hogy a csapatok szállítására vonatkozó állítás egyszerű terelés volt, akkor bizonyosodott be végképp, amikor kiderült, hogy miközben Orbán az Airbusokkal röpködött, az  az iraki magyar katonai kontingens szokásos váltását a honvédség egy ukrán bérrepülővel oldotta  meg. Az egészre egyébként azért volt szükség, mert mivel katonai vásárlásról van szó, így  teljes titokban bonyolíthatták le a beszerzést, és  nem tudni azt sem, kitől és mennyiért vették a repülőket. Ráadásul az utazások költségeit sem kötelesek kiadni

A mostani álláshirdetésre visszatérve: a szövegéből kiderül, hogy Orbán ideális stewardessének középfokú iskolai végzettséggel rendelkező, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárnak kell lennie, akitől a következő képességeket várja el a honvédség:

  • problémamegoldás,
  • pszichés terhelhetőség,
  • alkalmazkodás,
  • együttműködési készség.
  • felelősségvállalás
  • határozottság
  • elhivatottság

Cserébe "felelősséget elismerő jövedelmet" és "széleskörű szociális juttatásokat" fog kapni, a "béren kívüli juttatási rendszeren" kívül, a "kedvezményes étkezési lehetőségről" nem is beszélve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.