Négy embert vádolnak azzal, hogy kitalicskáztak egy százkilós aranyérmet a Bode Museumból

külföld
2019 január 10., 12:02
comments 46
Ahmed R., a 2017 márciusi betörés egyik gyanúsítottja magazinnal takargatja arcát a bírósági tárgyalásán.
photo_camera Ahmed R., a 2017 márciusi betörés egyik gyanúsítottja magazinnal takargatja arcát a bírósági tárgyalásán. Fotó: Paul Zinken/dpa Picture-Alliance/AFP

Négy férfi ellen emeltek vádat a német hatóságok 2017 egyik legnagyobb visszhangot kiváltó múzeumi betörésével. A betörők létra, talicska és egy menekülőautó igénybevételével loptak el egy 3,6 millió eurót érő, száz kilós, színarany érmét 2017. március 27-én a berlini Bode Museumból.

A vádlottak közül Wissam R. Ahmed R. és Wayci R. rokonok, egy ismert berlini bűnözőcsalád tagjai. A negyedik vádlott, Denis W. biztonsági őrként dolgozott a múzeumban, a gyanú szerint az ő információi alapján sikerült kivitelezni a betörést, melynek során egy riasztó sem szólalt meg.

A Nagy Juharlevél névre keresztelt, 53 centi átmérőjű, 3 centi vastag, százkilós színarany pénzérme.
photo_camera A Nagy Juharlevél névre keresztelt, 53 centi átmérőjű, 3 centi vastag, százkilós színarany pénzérme. Fotó: MARCEL METTELSIEFEN/AFP

Az 53 centi átmérőjű, 3 centi vastag, kanadai pénzérmét mintázó aranytömböt egy magántulajdonos adta bérbe a múzeumnak. Az érmét 2007-ben a kanadai pénzverde bocsátotta ki, összesen öt példány készült belőle. Az érme méretei és súlya ellenére hivatalos fizetőeszköz, bár névértéke csak egymillió kanadai dollár, vagyis negyedannyi, mint amennyit száz kilónyi arany alapanyaga ér.

A hatóságok gyanúja szerint a tolvajok beolvasztották az érmét, vagyis az már sosem kerülhet elő.

A német hatóságok gyanúja hamar az R. családra terelődött, akiktől taavaly nyáron 9,3 millió euró értékben 77 ingatlant foglaltak le, amiket gyanújuk szerint a lopott aranyért kapott pénzből vásárolhattak.

A rendőrség arról is beszámolt, hogy a nyomozás során valakik megpróbálták megsemmisíteni a betöréskor menekülésre használt autót is. Az ismeretlen elkövetők betörtek arra a rendőrségi telepre, ahol a kocsit őrizték, és haboltóval lefújták a belsejét. De így sem sikerült elrejteni a bizonyítékokat, a rendőrség szakembereinek sikerült aranytörmeléket találni a kocsi kárpitján.

A vádlottak bírósági tárgyalása várhatóan 12 napig tart majd. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.