Új választást követel a brit Munkáspárt

Beszédben követelte Theresa May kormányfőtől Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezére, hogy írjon ki általános választásokat. Corbyn szerint csak így lehetne feloldani a parlamenti patthelyzetet, mely most akadálya annak, hogy elfogadják a Nagy-Britannia EU-s kilépéséről szóló szerződést, melynek hiányában megállapodás nélkül kéne kilépnie a briteknek az EU-ból ennek minden tragikus, akár polgárháborúval fenyegető következményével együtt.

Theresa May kormányfő és a konzervatívok kisebbségből kormányoznak, mert a legutóbbi választáson, aminek kiírásakor még toronymagas esélyesek voltak, végül nem sikerült többséget szerezniük, és csak egy északír unionista párt külső támogatásával tudnak kormányozni. Ez a párt, a DUP viszont ellenzi a Brexitről kötött megállapodást, mert az alapján akár vámhatárt is húzhatnak Észak-Írország és Nagy-Britannia többi része közé.

"Ha annyira biztos a dolgában, írjon ki választást, döntsön a nép" - üzente Corbyn Maynek. A konzervatívok szerint viszont valójában a Munkáspártnak sincs terve a kilépésre, és csak politikai játszmákat játszanak.

A Munkáspárt azt már bejelentette, hogy nem fogják megszavazni May alkuját, és ha az így várhatóan elbukik, akkor megpróbálják kierőszakolni a választás kiírását. A brit törvények alapján a parlamenti választásoknak nincs fix időpontjuk, azokat az előző választást követő 3-5 évben a miniszterelnök kezdeményezésére írja ki a királynő. (Via BBC)