Nem ellenőrzi az ÁSZ a milliós kampánytámogatást behúzó, de egyszázalékos eredményt sem elérő pártokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Már jóval a 2018-as választások előtt látszott, hogy van egy tucat párt, amely sehogy se fogja elérni az 1 százalékos választási eredményt, mégis behúzzák a kampánytámogatást, pedig kétséges, hogy vissza tudják-e fizetni. Aztán a választás után kiderült, hogy valóban ez történt, mindössze két 1 százalékos eredményt el nem érő párt fizette vissza a milliókat, 14 párt pedig egyetlen forintot sem adott vissza. Így több mint 2,15 milliárd forint közpénz maradt a kamupártoknál.

Most kiderült, hogy az Állami Számvevőszék egyáltalán nem vizsgálja, hogy ezek a pártok mire költötték a kampánytámogatást, azaz hová ment a pénz.

A K-Monitor kérdezett rá az ÁSZ-nál, hogy ellenőrizni fogják-e az 1 százalékos eredmény alatt teljesítő pártokat. A számvevőszéknek kötelezően csak az 1 százalék feletti eredményt elérő pártokat kell ellenőriznie, a kisebb támogatottságú pártoknak - amelyek egy része jellemzően kamupárt- csak más jelöltek és jelölő szervezetek kérésére néznek utána.

Ilyen kérelmet 2018. július 8-ig lehetett benyújtani, bizonyítási indítvány csatolásával. Az ÁSZ csütörtökön közölte a K-Monitorral, hogy hozzájuk a törvényben meghatározott határidőig nem érkezett ellenőrzés iránti kérelem.

Így most az a helyzet, hogy az ÁSZ az 1 százalékos küszöböt megugrott Momentumot ellenőrzi, a küszöböt nem megugró Összefogás Pártot viszont nem. Ez az a párt, amely már a 2014-es választásokra is kapott 355 millió forintot, de azt sem fizették vissza. Így összesen már 728 millió forinttal tartoznak az államnak. A hiányzó pénzt a NAV próbálja majd meg behajtani ezektől a pártoktól.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.