A Magyar Művészeti Akadémia elnöke beszólt: az, ami a közoktatásban folyik, egyszerűen nem mehet tovább

oktatás
2019 január 12., 15:13
comments 312

 Váratlan helyről érkezett kemény kritika: a kormánypárti Origónak adott interjújában bírálta a közoktatás ügyét a baráti Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Vashegyi György szerint a művészeti oktatás nehéz helyzetben van: heti egyetlen órába nem lehet belegyömöszölni, ahogy semmilyen tantárgyat nem lehet eredményesen oktatni heti egy órában. Hozzátette: 

"ráadásul a művészetet a többi tárgytól nem elszigetelni kéne (mint egy veszélyes fertőzést), hanem megmutatni, hogy milyen hihetetlenül erős köze van minden máshoz: a történelemhez, az irodalomhoz, a nyelvekhez, de még a matematikához és fizikához is."

Tisztában van vele, hogy "a közoktatás ügye körül sok-sok nagy tekintélyű szakmai kör és lobbi létezik," és, hogy ezekkel szemben korábban rendre vereséget szenvedett a művészettel nevelés ügye.

De az a helyzet, hogy ez így egyszerűen már nem mehet tovább. Véleményem szerint az, hogy sokáig bizony nagyon rosszul csináltunk dolgokat, egyáltalán nem indok arra, hogy most – amikor lehetőségünk lenne újragondolni őket – ne változtassunk rajtuk, mégpedig gyökeresen,

jelentette ki. Majd Kodály ötven évvel ezelőtti szavait idézte: „számológépeket nevelünk, akiket fölöslegessé tesz az elektronikus számológép. Szűkkeblű embereket, akik semmi nagy és szép iránt nem tudnak lelkesedni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.