Az ÁSZ javasolta, hogy függesszék fel a Momentum és a Párbeszéd költségvetési támogatását

politika
2019 január 12., 10:18
comments 402

Szombaton a Népszava írt arról, hogy az Állami Számvevőszék felfüggesztheti a Momentum és a Párbeszéd költségvetési támogatását, a Jobbik pedig több mint 100 millió forintos büntetésre számíthat. A lap értesülései szerint erről végleges döntés még nincs, egyelőre csak a jelentéstervezet létezik, amelyhez a megadott határidőn belül a párt észrevételeket fűzhet. 

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója azt mondta, hogy pártja legutóbb októberben kapta meg az állami támogatását, csaknem 23 millió forintot. Nagyjából ezt az összeget kellett volna az Államkincstárnak elutalnia első negyedéves támogatásként is , ez azonban nem érkezett meg. A Momentum is attól tart, hogy  az idei első negyedévben nem kapják meg a pártnak és a párt alapítványának járó támogatást. 

Az ÁSZ még októberben kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum állami támogatásának felfüggesztését. A költségvetési támogatás blokkolását azzal indokolták, hogy a két szervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit. Az ellenőrök hiába keresték fel a két párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyét többször is, ott azok nem voltak elérhetőek. Mindkét párt költözéssel indokolta, hogy nem találták őket a helyszínen, közben megküldték a szükséges iratokat az ÁSZ-nak. 

Duzzogva elismerték

Az üggyel kapcsolatban az ÁSZ is kiadott egy közleménysorozatot, amiben az információkat nem cáfolta, ugyanakkor kiakadt, amiért nyilvánosságra került a jelentéstervezet tartalma: „Az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások nem nyilvánosak, azokat kizárólag az Állami Számvevőszék jogosult nyilvánosságra hozni. A jelentéstervezetekben lévő megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ami ellentétes a jogállam érdekeivel.”

A szervezet szerint „a Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket, törvényi előírásokat, eljárási szabályokat. Pedig ennek elkerülése érdekében az Állami Számvevőszék hírportálján számos alkalommal tájékoztatta a közvéleményt, illetve az érintett jelölteket és jelölőszervezeteket a kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzéséről, amivel az ÁSZ támogatta a jelölőszervezeteket és jelölteket a kampánypénzekkel való törvényi előírásoknak megfelelő elszámolásban”.

Ugyanakkor a kioktató tirádákon túl a közleményből kiderül, hogy az ÁSZ tényleg azt javasolta, hogy függesszék fel a Momentum és a Párbeszéd költségvetési támogatását:

„Az ÁSZ a Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztéséről szóló tájékoztatást, valamint az ellenőrzésükről szóló jelentéstervezetet észrevételezésre már korábban megküldte a pártok közhiteles nyilvántartásban szereplő székhelyére. 

Az ÁSZ a két párt beérkezett észrevételeinek értékelése után a megállapításait jelentésekbe foglalja, amelyeket a lehető leghamarabb nyilvánosságra hoz a honlapján.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.