Bejelentette, hogy leváltaná a venezuelai elnököt, erre titkosrendőrök csaptak le rá az országúton

külföld
2019 január 13., 19:02
comments 136

A venezuelai parlament ellenzéki vezetőjét vasárnap őrizetbe vette az ország titkosrendőrsége, amikor éppen egy tüntetésre tartott az autójával. Juan Guaidó a családjával utazott az ellenzéki tüntetésre, amikor megállították az autóját. Erről egy videó is megjelent:

link Forrás

Az országot 2013 óta vezető Nicolás Maduro elnök csütörtökön esküdött fel egy újabb, hatéves ciklusra. Az ellenzék ugyanakkor illegitimnek tartja az elnök megválasztását, Juan Guaidó pedig pénteken jelentette be, hogy ideiglenesen kész átvenni az elnöki posztot Madurótól, amíg új választásokat nem tartanak. Két napra rá őrizetbe vették.

A titkorendőrség mindössze egy órán keresztül tartotta fogva az ellenzéki vezetőt, ezután elengedték.

Az ország kommunikációs minisztere, Jorge Rodríguez ezt követően azt mondta, az ügynökök szabálytalanul hajtották végre az akciót egy “média show” keretében, felmentik őket és fegyelmi eljárást fognak indítani ellenük. A BBC helyi tudósítója szerint az akció körülményei még nem tiszták, de a célja az ellenzék megfélemlítése lehetett. Két helyi újságírót, akik tudósítottak az esetről, szintén őrizetbe vettek.

photo_camera Juan Guaidó Fotó: YURI CORTEZ/AFP

Guaidó felesége alig egy órával a férje őrizetbe vétele után közölte a Twitteren, hogy a férjét elengedték. “A diktatúra nem törte le a harci kedvét” - írta. Ezután részt vettek a tüntetésen is. Az ország börtönügyi minisztere, María Iris Varela Rangel amúgy éppen pénteken küldött üzenetet Guaidó számára. Azt írta, “már elkészítettem a celládat.., remélem hamar kinevezed a kabinetedet is, hogy tudjam, kik mennek még veled”. (BBC, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.