Dagadtak a lovak Nagy-Britanniában

ÁLLAT
2019 január 13., 13:51

A lovakkal foglalkozó brit állatorvosok szövetségének (BEVA) felmérése szerint a Nagy-Britanniában tenyésztett lovak fele túlsúlyos, míg a pónik között 70 százalékos az elhízott példányok aránya.

Ez veszélyes az állatokra nézve, mert fokozottan nagy a patairhagyulladás (vagyis lósántaság) veszélye. (Az elhízás és a paták megbetegedésének összefüggéseiről magyarul itt olvashat.) Évente 600 brit ló pusztul el a betegségtől.

A lovak azért híznak el, mert gazdáik elkényeztetik őket. Télen például takarókkal óvják kedvenceiket, ezért kevesebb energiára van szükségük, de ugyanannyit kapnak enni, mintha segítség nélkül kellene megküzdeniük a hideggel. 

Nagydarab ló.
photo_camera Nagydarab ló. Fotó: Dominique Delfino/Biosphoto

A pónik azért veszélyeztetettebbek, mert azokat inkább tartják kedvencként, és nem haszonállatként. A brit állatorvosok minden lóbarátot arra figyelmeztetnek, hogy az a normális, ha egy ló tavaszra lefogy. (Telegraph)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.