Ezért menekülnek a szaúdi nők Kanadába

Az egész világot izgalomban tartotta a héten egy 18 éves szaúdi lány menekülése, aki Kuvaiton, Thaiföldön és Szöulon keresztül jutott el Kanadába, ahol végül befogadták. Rahaf Mohammed al-Kunu egy kényszerházasság és a teljes jogfosztottság miatt szökött el családjától. 

Története nem egyedi. A BBC-nek nyilatkozott egy 24 éves másik szaúdi nő, aki a húgával együtt nyolc hónapja érkezett meg a kanadai Montrealba.

Szalva a neve, és hosszú ideig tervezgette a szökését. Tanulmányai miatt ugyan az apja engedélyezte, hogy legyen személyi igazolványa és útlevele, de azokat tőle elzárva tartották, a bátyja házában. Férfi rokonainak az engedélye nélkül ki sem léphetett az utcára. Hiába volt diplomája, és dolgozhatott egy rövidebb ideig egy kórházban is, a húszas éveinek elejét jórészt otthont töltötte, a négy fal közé bezárva, ugyanis nem engedték el sehova.

Amikor aludt a család, akkor kellett lépni

Egyszer sikerült ellopnia a bátyja házának kulcsát, és amikor a családja még aludt, kiszökött lemásoltatni. A következő akció a dokumentumok elcsenése volt, a bátyja házából. Majd magához vette egy kis időre az apja telefonját is, és azon keresztül engedélyezte a saját és a húga utazását a belügyminisztérium honlapján, továbbá a saját telefonszámára cserélte az apja számát a regisztrált adatoknál.

A korábban összespórolt pénzén repülőjegyeket vett Németországba, és a testvérével együtt éjszaka kiszöktek a házukból, és egy taxival a rijádi repülőtérre hajtottak. Ha lebuknak, megölik őket- mondta. Szerencséjükre a taxis egy vendégmunkás volt, és ezért nem különösebben érdekelte, hogy két fiatal nő az utasa.

A szabadság fontosabb mint a pénz

Németországban rögtön menekültkérelmet nyújtott be, és jelezte, hogy Kanadában akar letelepedni, mert nagyon szépeket hallott a szíriai menekültek ottani befogadásáról. Közben folyamatosan kapta az üzeneteket a szaúdi belügyminisztériumtól, mert azt hitték, hogy az apja telefonjára mennek a beszámolók a körözéséről.

Nyolc hónapja él Montrealban, és nagyon boldog. Oda mehet ahová akar, olyan ruhát hordhat, amilyet csak szeretne, úszni és biciklizni tanul. Azt mondta, hogy szegényebben él, mint otthon, de a szabadság mindenért bőven kárpótolja. Egyáltalán nem tartja a kapcsolatot az otthoniakkal. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.