Túl rasszista volt az AfD-nek is, úgyhogy saját pártot alapított a szászországi Poggenburg

2019 január 13., vasárnap 6:36
215

Egy újabb párttal bővült ezen a héten a német politikai paletta, hiszen megalakult az  Aufbruch der Deutschen Patrioten, azaz a Német Hazafiak Áttörése nevű párt. 

Az új pártot Andre Poggenburg alapította, aki mostanáig az AfD-ben politizált. A német parlamenti politika jobb széléhez tartozó, idegenellenességéről és az euró elleni küzdelmeiről ismert pártban az utóbbi másfél évben igencsak meggyengült Poggenburg pozíciója. Korábban Szász-Anhalt tartományban ő vezette a pártot (itt az országos átlagnál népszerűbb az AfD), de leváltották, mert többször is szélsőjobboldali elhajláson kapták.

Andre Poggenburg Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa Picture-Alliance/AFP

Ezek az elhajlások persze a magyar politika mércéjével visszafogott utalgatások voltak csupán. Poggenburg egyik nagy botránya az volt, amikor tevehajcsároknak nevezte egy rendezvényen a török származású németeket. A végső bukásához pedig az vezetett, hogy kiderült, egy Whatsapp csoportban azt írta, hogy "Németország legyen a németeké", ami túlságosan hasonlított egy náci szlogenre, és ez még az AfD-nek sem fért bele.

Poggenburg új pártja az AfD-től is jobbra áll. Máris botrány van a párt logójából, mert egy búzavirág van benne, ami a 30-as években az osztrák nácik titkos szimbóluma volt. Ugyanakkor I. Vilmos, a Német Császárság első uralkodója (1861-1888) is kedvelte e növényt, úgyhogy az utalás nem egyértelmű, csak gyanús.  (Quartz, Deutsche Welle

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt