Túl rasszista volt az AfD-nek is, úgyhogy saját pártot alapított a szászországi Poggenburg

Egy újabb párttal bővült ezen a héten a német politikai paletta, hiszen megalakult az  Aufbruch der Deutschen Patrioten, azaz a Német Hazafiak Áttörése nevű párt. 

Az új pártot Andre Poggenburg alapította, aki mostanáig az AfD-ben politizált. A német parlamenti politika jobb széléhez tartozó, idegenellenességéről és az euró elleni küzdelmeiről ismert pártban az utóbbi másfél évben igencsak meggyengült Poggenburg pozíciója. Korábban Szász-Anhalt tartományban ő vezette a pártot (itt az országos átlagnál népszerűbb az AfD), de leváltották, mert többször is szélsőjobboldali elhajláson kapták.

Andre PoggenburgFotó: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa Picture-Alliance/AFP

Ezek az elhajlások persze a magyar politika mércéjével visszafogott utalgatások voltak csupán. Poggenburg egyik nagy botránya az volt, amikor tevehajcsároknak nevezte egy rendezvényen a török származású németeket. A végső bukásához pedig az vezetett, hogy kiderült, egy Whatsapp csoportban azt írta, hogy "Németország legyen a németeké", ami túlságosan hasonlított egy náci szlogenre, és ez még az AfD-nek sem fért bele.

Poggenburg új pártja az AfD-től is jobbra áll. Máris botrány van a párt logójából, mert egy búzavirág van benne, ami a 30-as években az osztrák nácik titkos szimbóluma volt. Ugyanakkor I. Vilmos, a Német Császárság első uralkodója (1861-1888) is kedvelte e növényt, úgyhogy az utalás nem egyértelmű, csak gyanús.  (Quartz, Deutsche Welle

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.