Kínában halálra ítéltek egy kanadai állampolgárt drogcsempészet miatt

bűnügy
2019 január 14., 17:54
comments 223

Egy kínai bíróságon halálra ítélték a kanadai Robert Lloyd Schellenberget, akit kábítószerrel való visszaélés és kereskedelem miatt találtak bűnösnek. Schellenberget 2018-ban egyszer már 15 év fegyházra ítélték az ügyben, de a döntést megfellebbezték azzal, hogy az ítélet túl enyhe volt, és következő fokon már halálbüntetést szabtak ki rá. 

Robert Lloyd Schellenberg a bíróság előtt 2019. január 14-én
photo_camera Robert Lloyd Schellenberg a bíróság előtt 2019. január 14-én Fotó: AFP

Az ügynek az ad különös hangsúlyt, hogy Kanada és Kína között nagyon elmérgesedett a diplomáciai viszony azóta, hogy decemberben Vancouverben (amerikai kérésre) letartóztatták a kínai techóriás, a Huawei pénzügyi igazgatóját, a cégalapító lányát, Meng Wanzhou-t, a gyanú szerint azért, mert a kereskedelmi tiltások ellenére is szállít termékeket Iránnak.

A kanadai miniszterelnök elítélte és önkényesnek nevezte a döntést, ami szerinte rendkívüli aggodalomra ad okot.

Wanzhou letartóztatása óta több kanadai állampolgárt őrizetbe vettek kínában, köztük egy volt diplomatát is. Hogy pontosan hány intézkedés történt, arról különböző hírek terjednek, a kanadai kormány szerint mindenesetre 13 kanadai állampolgárt tartóztattak le azzal, hogy veszélyeztetik országuk nemzetbiztonságát. 

Meng 10 millió kanadai dolláros óvadék ellenében vancouveri otthonában, házi őrizetben várhatja ki a bíróság döntését kiadatásáról. Nyomkövetőt kell viselnie a bokáján.

Schellenberg még 2014-ben tartóztatták le, amiért több mint 220 kiló metamfetamint próbált Kínába csempészni. 2018 novemberében ítélték 15 évre. A vádlott az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét. 10 napja van fellebbezni az ítélet ellen. Kína tagadta, hogy az ítéletnek köze volna a diplomáciai feszültségekhez, a BBC tudósítója szerint viszont mind az újratárgyalás, mind az ítélet kihirdetése szokatlanul gyorsan történt. (BBC

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.