Őrizetbe vettek egy volt kanadai diplomatát Pekingben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az AP megerősített értesülései szerint őrizetbe vettek egy volt kanadai diplomatát hétfő este Pekingben.

Michael KovrigFotó: CNBC youtube

Michael Kovrig gyakori vendég a kínai fővárosban, ahol korábban kanadai diplomataként is szolgált, de már nem látják olyan szívesen, mióta Vancouverben néhány napja letartóztatták Meng Wanzhou-t, a Huawei pénzügyi igazgatóját.  Kovrig az International Crisis Group NGO szakértő tanácsadójaként tevékenykedett Hong Kongban és Kelet Ázsiában.  

Kovrig lekapcsolását Ralph Goodale védelmi miniszter is megerősítette és jelezte, hogy a kanadai kormányt aggasztják a fejlemények. A kanadai kormány nem tud megdönthetetlen bizonyítékról, ami alapján Kovrig lekapcsolása összefügg Meng lekapcsolásával, de a helyzet így is elég egyértelműnek tűnik. 

A hír alig néhány órával azután lett nyilvános, hogy Kína hivatalosan is tiltakozott amiatt, hogy a kanadai hatóságok „embertelenül bánnak” a Huawei amerikai kérésre Vancouverben letartóztatott globális pénzügyi igazgatójával. (AP

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.