Őrizetbe vettek egy volt kanadai diplomatát Pekingben

2018 december 11., kedd 19:42
101

Az AP megerősített értesülései szerint őrizetbe vettek egy volt kanadai diplomatát hétfő este Pekingben.

Michael Kovrig Fotó: CNBC youtube

Michael Kovrig gyakori vendég a kínai fővárosban, ahol korábban kanadai diplomataként is szolgált, de már nem látják olyan szívesen, mióta Vancouverben néhány napja letartóztatták Meng Wanzhou-t, a Huawei pénzügyi igazgatóját.  Kovrig az International Crisis Group NGO szakértő tanácsadójaként tevékenykedett Hong Kongban és Kelet Ázsiában.  

Kovrig lekapcsolását Ralph Goodale védelmi miniszter is megerősítette és jelezte, hogy a kanadai kormányt aggasztják a fejlemények. A kanadai kormány nem tud megdönthetetlen bizonyítékról, ami alapján Kovrig lekapcsolása összefügg Meng lekapcsolásával, de a helyzet így is elég egyértelműnek tűnik. 

A hír alig néhány órával azután lett nyilvános, hogy Kína hivatalosan is tiltakozott amiatt, hogy a kanadai hatóságok „embertelenül bánnak” a Huawei amerikai kérésre Vancouverben letartóztatott globális pénzügyi igazgatójával. (AP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt