Kína tiltakozik Kanadánál a Huawei pénzügyi igazgatójával szembeni „embertelen bánásmód” miatt

TECH
2018 december 10., 12:21
comments 71

Kína tiltakozott hétfőn amiatt, hogy a kanadai hatóságok „embertelenül bánnak” a Huawei kínai távközlési óriásvállalat amerikai kérésre Vancouverben letartóztatott globális pénzügyi igazgatójával.

A külügyminisztérium szóvivője sajtóértekezletén azt mondta: Kanada súlyosan megsérti Meng Van-csou jogait, többek között elmulasztotta értesíteni Pekinget letartóztatásáról, és nem biztosít neki megfelelő egészségügyi ellátást. Kanada számára „súlyos következményei” lesznek, ha „nem megfelelően bánik vele” – mondta a szóvivő.

A 46 éves Meng magas vérnyomástól szenved, és kérte, hogy óvadékért helyezzék szabadlábra – jelentette a kanadai CBC, de azt is közölték, hogy az igazgatónő kap megfelelő egészségügyi ellátást.

Az USA és John Gibb-Carsley kanadai ügyész arra kérte pénteken a vancouveri bíróságot, hogy ne engedje szabadon a kínai menedzsert, mert a Huawei alapítójának lányaként jelentős pénzügyi háttérrel rendelkezik, és fennáll a szökés veszélye. A CBC úgy tudja, hogy Mengnek hét útlevele van.

A kínai külügyminisztériumba a hét végén bekérették mind a kanadai, mind az amerikai nagykövetet, és Peking tiltakozott Meng letartóztatása miatt. Felszólították az USA-t, hogy vonja vissza az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Menget december 1-én tartóztatták le – miközben egy Hongkongból érkező repülőgépről átszállt Vancouverben – sajtóértesülések szerint az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével összefüggésben. Az USA arra hivatkozva kérte a kiadatását a kanadai hatóságoktól, hogy Meng a gyanú szerint eltitkolta, hogy a Huawei kapcsolatban állt egy olyan céggel, ami a szankciók ellenére próbált felszereléseket eladni Iránnak. A kiadatási eljárást a kanadai hatóságok hétfőre napolták el, miután pénteken nem született döntés az ügyben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.